Redaktionen anbefaler






Det kan måske være svært at få spist nok grønt, når hverdagen kører på højtryk, og der både skal være tid til arbejde, fritidsaktiviteter, madlavning og afslapning. For at nå op på den anbefalede mængde grønt anbefaler afdelingsleder i ernæring og forbrugeranalyse i Landbrug & Fødevarer, Line Munk Damsgaard, at man gør grønt nemt tilgængeligt i hverdagen:
»Sørg for, at der er grøntsager tilgængeligt i hjemmet, på arbejdspladsen, i madpakken og på tur. Klargør større portioner, stil det på køl og brug det løbende. Det er genialt i en travl hverdag.«
For at gøre det grønne endnu mere tilgængeligt kan du skære grøntsager ud i mundrette bider. Ifølge Line Munk Damsgaard spiser man nemlig mere grønt, når det allerede er skåret ud.
I mange hjem er hygge forbundet med slik og søde sager. Men i stedet for at spise kage til kaffen eller slik til filmen kan du servere snacks i form af grønt:
»Skær grøntsager ud i mundrette stykker og sæt en skål på bordet om eftermiddagen til at tage den værste sult inden aftensmaden. Sæt også grøntsager på sofabordet om aftenen, når I skal se tv,« siger Line Munk Damsgaard.
De officielle Kostråd anbefaler, at vi spiser 600 gram frugt og grønt om dagen, hvor mindst halvdelen skal være grøntsager. Frugt og grønt indeholder vitaminer, mineraler og kostfibre, der er med til at holde en sund vægt og mindske risikoen for nogle kræfttyper og hjerte-kar-sygdomme. Børn mellem 2 og 10 år anbefales at spise 300-500 g grøntsager og frugt om dagen.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Når det er aftensmadstid, behøves grøntsagerne ikke at blive serveret som en separat ret ved siden af pastaretten, risene eller lasagnen. Når du kommer grøntsagerne direkte i retten, er du sikker på, at du og resten af familien får grøntsager. Har du familiemedlemmer med skepsis for det grønne, kan du nemt camouflere alt fra gulerødder til broccoli og blomkål i retten, uden at det bliver opdaget.
»Kom fint skårne eller blendede grøntsager i sovsen, sammen med kødsovsen, i frikadellerne og lignende. Fint snittede eller blendede grøntsager kan også bruges i bagværk. Det er sundt og giver god smag,« forklarer Line Munk Damsgaard.
Har du ikke haft tid til at forberede det grønne, så du nemt kan snuppe en gulerodsstav eller en håndfuld ærter, eller skal det bare være lidt nemt til aftensmad, kan du i de fleste supermarkeder købe snittet grønt eller blandede salater. Du kan også finde grøntsager på frost, der er skåret, og som bare skal koges eller kommes i den varme ret. Convenience-grønt er lige så sundt som de hele grøntsager.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Spis grønkål i januar, asparges i maj og græskar i oktober. Med andre ord: Brug de grøntsager, der er i sæson i Danmark.
»Når vi spiser efter sæson, får vi grøntsagerne, når de smager allerbedst og har flest næringsstoffer,« lyder rådet fra Line Munk Damsgaard.
Samtidig kan brug af sæsonens grøntsager være en god måde at prøve mange forskellige grøntsager i stedet for at holde sig til de samme grøntsager. Når du køber grøntsager, der er i sæson i Danmark, vælger du også grøntsager med et lavere klimaaftryk, fordi varen ikke er blevet transporteret langvejsfra.