vin

Sommer? Så skal der rosévin i glassene

Ja, faktisk er salget fire gange så højt, når solen skinner, som i årets kolde måneder. Og det er især kvindernes smagsløg, der kommer højt op at flyve, når den frugtige drik rammer læberne

Rødvin taber terræn

I 2010 var 68 % af den solgte vin, målt i styk, rødvin, mens lidt mere end 22 % var hvidvin. Én ud af 20 var mousserende vin, mens én ud af 25 var rosé. Siden er de lyse vine gået frem. I 2024 udgjorde hvidvin således 31 % af vinsalget i Coops butikker, mens der var rosévin i 13 % af glassene og rødvin i 48 %. Salgsandelen af mousserende vin, sherry og portvin har været nogenlunde stabil de sidste 15 år. 

7-10 grader

Rosévin bør serveres afkølet, men ikke iskold. En isspand fyldes trekvart op med lige dele is og vand, så vinflasken er fuldstændig dækket af isvand. Skål!

Ingen sammenblanding

Er rosé ikke bare rødvin og hvidvin blandet sammen? Nej. Langt de fleste roseer får deres lyserøde farve ved maceration eller skalkontakt mellem druerne og vinen. Druesaften skilles fra drueskallerne efter kortere eller længere tid, og jo længere tid der er kontakt, jo kraftigere farve. Nogle enkelte roseer uden for Europa fremstilles ved, at man tilsætter en lille mængde færdig rødvin til en færdig hvidvin. 

De elsker - nok ikke så uventet - især rosévin i Nordsjælland

Hver gang en gennemsnitlig dansker drikker to glas rosé, drikker man nord for København tre glas af den lyse, læskende sommervin. På Vest- og Sydsjælland drikker man 25 % mere rosévin end gennemsnittet, mens københavnere, fynboer og nordsjællændere også drikker mere rosévin end gennemsnittet. Mindst kærlighed til rosévin har de i Vestjylland, hvor man kun drikker ét glas rosévin, når en gennemsnitsindbygger drikker to glas.