Hvor meget fyld skal der være i en hovedpude? Se 5 gode råd om puder
1. Skal puden være formstøbt eller traditionel?
Nogle kan lide en traditionel hovedpude med fjer og dun, som man kan folde og trykke sig ind til i løbet af natten. Andre er mere til den formstøbte pude med memory-skum, der er et mere fast materiale. Forskning siger ikke noget om, hvorvidt den ene model er bedre end den anden. Hvis du synes, at du har brug for noget ekstra støtte i form af en formstøbt hovedpude, kan du spørge din lokale sengetøjsspecialist eller fysioterapeut, om det er muligt at låne en hovedpude med hjem i en periode og afprøve den.
2. Hvor meget fyld skal der være i puden?
Helt grundlæggende bør en hovedpude holde din nakke i en komfortabel midterstilling i naturlig forlængelse af resten af kroppen, når du sover. Undgå derfor hovedpuder, der presser dit hoved i yderstillinger enten bagover eller forover. Hvis du kender din foretrukne sovestilling, kan det gøre arbejdet med at finde en passende pude lettere. Sover du på siden, bør du have en del støtte for at udfylde mellemrummet mellem nakke og madras. Sover du mest på ryggen, bør du have mindre fyld i puden, og hvis du sover på maven, skal du måske slet ikke bruge en hovedpude. Er du i tvivl, om du ligger rigtigt med hovedet på puden, kan du få en anden person til at holde øje med, at dit hoved ikke er i en yderstilling, når du sover.
Ondt i nakken om morgenen?
Det er nærliggende at mistænke puden, når du vågner med nakkesmerter om morgenen, men måske er det ikke puden, du skal være efter. Faktisk er der en vis sandsynlighed for, at overanstrengelsen, du har pådraget dig, stammer fra noget, du har lavet i dagtimerne dagen forinden. Hvis du sidder mange timer foroverbøjet ved en computerskærm uden pause, er det en langt større belastning for nakken sammenlignet med en nat på en halvdårlig hovedpude.
3. Skal hovedpuden være kold?
Hvis du ofte er plaget af varme og sveder meget i løbet af natten, er en kølende hovedpude måske noget for dig. Generelt er der tre forskellige typer, der holder hovedet koldt. En pude med kølefelter lavet af gel, en pude med en kølende membran syet ind i betrækket og en pude lavet i et materiale, der effektivt kan lede varmen væk fra hovedet. De fleste butikker med sengetøj har et udvalg af kølende hovedpuder.
4. Skal puden være allergivenlig?
Pudefyldet kan bestå af mange forskellige materialer som
fiber, dun, silke eller naturproduktet kapok. Nogle producenter vil hævde, at deres materialer er velegnede til allergikere, uden nødvendigvis at have en veldokumenteret viden eller tilstrækkelig allergimærkning. Hvis du vil være på den sikre side, kan du kigge efter Astma-Allergi-mærket. Det er din garanti for, at hovedpuden er gennemtestet for allergifremkaldende stoffer. Har du allergi over for husstøvmider, skal du i stedet kigge efter NOMITE-mærket, så er du sikker på, at våret er så tæt vævet, at miderne ikke kan trænge igennem.
5. Har du særlige krav til puden?
Rådgiv dig hos en fagperson, hvis du har sygdomme, smerter eller udfordringer, der stiller nogle særlige krav til dit valg af hovedpude. Det kan være en snak med en fysioterapeut, kiropraktor eller læge. Sammen kan I måske finde frem til en hovedpude, der passer til dine behov.
Skal mit barn sove med hovedpude?
På grund af risikoen for vuggedød skal spædbørn ikke sove med hovedpude. Uden hovedpude kan barnet lettere dreje og bevæge sit hoved i løbet af natten. I 2-3-årsalderen, når barnets hoved er blevet tungere, vil en hovedpude kunne give støtte under søvnen. Hvis barnet ikke efterspørger en hovedpude, er der ikke nogen grund til at reagere, før behovet melder sig.
Voksne danskeres gennemsnitlige tid i forskellige sovestillinger
Hvilke certifikater skal du holde øje med?
Standard 100 by OEKO-TEX betyder, at puden lever op til de internationale standarder for indhold af kemiske stoffer, der kan være allergifremkaldende. Der findes 4 kategorier inden for oeko-tex-100, hvor 1 er den strengeste.
Nomite-mærket betyder, at puden egner sig til husstøvmideallergikere. For at blive nomite-certificeret skal pudestoffet være så tæt vævet, at husstøvmider ikke kan trænge igennem. Det betyder ikke, at puden tager hensyn til andre allergier.
Astma-Allergi Danmark-mærket stiller krav om, at der ikke er anvendt allergifremkaldende stoffer i puden. Mærket stiller krav til alle processer i produktionen og til fyldets renhed for at sikre en minimal risiko for allergi og luftvejsirritationer.
Downpass-mærket sikrer, at dyrevelfærden er i orden hos dunproducenten. Har produktet mærket betyder det, at dyrene ikke er tvangsfodret, og at dunene er samlet i forbindelse med slagtning og ikke plukket af levende dyr.
11%
af befolkningen er allergisk over for husstøvmider. Er du en af dem, anbefales det, at du vasker din hovedpude og dyne en gang i kvartalet og sengetøjet hver 14. dag. Vask ved 60 grader, så kommer du husstøvmiderne til livs.
Vidste du, at...
...du skal bruge enzymfrit vaskemiddel, hvis dine puder er fyldt med dun eller fjer, så bevarer de deres naturlige, isolerende fedtlag? Silke- og uldpuder bør ikke vaskes ved høje temperaturer, men kan i stedet fryses ved -18 grader i et par døgn og derefter vaskes ved 30 grader.