Spanske lækkerier: Hvad skal du drikke til maden? 4 forslag til mad, der matcher vinene fra Ribera del Duero
Kig efter retter, hvor der er masser af smag
Man skal som udgangspunkt ikke være nervøs, når man skal sætte mad og vin sammen. Der er mange forskellige veje til et godt match, og vigtigst af alt er, at kvaliteten af både mad og vin er tilstrækkeligt højt, og at disse nydes i godt selskab. Når det er sagt, er der en tommelfingerregel eller to, som man med fordel kan følge, når man skal parre en vin fra Ribera del Duero med mad.
Vinene er domineret af druesorten tempranillo. Det er en drue, som byder på mørk frugt, et krydret efterspil, markante tanniner og medium til høj syre. En grøn salat eller sarte retter med hvid fisk og skaldyr er ikke oplagte her – de ville drukne i mødet med de kraftige vine.
Derfor skal man nærmere kigge efter retter, hvor der er masser af bundtræk i smagen. Der behøver ikke at være kød indblandet – en kompleks vegetarret med linser, rød peber og varme krydderier ville passe rigtigt godt til. Rødvinene fra Ribera del Duero passer dog også godt til rødt såvel som langtidstilberedt kød. Her kan vinens tanniner og syre for alvor få lov til at arbejde i munden sammen med kødets protein og saltet, det er krydret med. Her får du 4 eksempler på retter, der passer som fod i hose med vinene.
Bøf af okse med garniture
Der er altså bare noget over mødet mellem et stykke velhængt okse stegt hårdt på grill eller pande og en rødvin fra Ribera del Duero. Det saftige, salte kød absorberer vinens tanniner rigtig godt, mens vinens mørke frugtnoter og syre skaber en modvægt til den umamirige kødsmag. Garnituren kan varieres, men eksempelvis chimichurri, en kold sauce bestående af olivenolie, hakkede urter og hvidløg, passer med sit krydrede og smagsintense udtryk godt til vinenes ditto. Stegte eller bagte kartofler gør sig også godt som yderligere tilbehør, fordi de ligeledes er gode til at absorbere vinens kraftige karakter.
Simreret med lam
Rødvinene fra Ribera del Duero har næsten altid en delikat note af urter og varme krydderier i næsen såvel som i smagen. Det gør dem velegnede til simreretter med langtidstilberedt kød, især lam. Lam er en populær spise i Ribera del Duero, især det såkaldte cordero lechal, mælkelam, som måske ikke er det mest politisk korrekte at spise – til gengæld smager det delikate mælkelam hamrende godt til eksempelvis en joven eller en crianza med masser af primær frugt.
Tilbage til simreretten, som eksempelvis kan laves med lammebov kogt med hvide bønner, tomater, rød peber, hvidløg, masser af rosmarin. Den kan takket være sin dybde, kompleksitet og kraft parres med alle typer af ribera del duero lige fra de unge og friske vine til de mest fadlagrede vine. Spis gerne simreretten med ristet brød for at spille på fadets ristede noter.
Vildt
Vildtkød er ofte karakteriseret af en mørk farve og en forholdsvis blodig, jernholdig smag. Det flugter rigtig godt med Ribera-vinenes mørke, saftige bærkarakter og de delikate noter af rødbede, som ligeledes kan have en nærmest blodig smag. I den mere milde ende af vildtspektret finder man fasan, som også passer glimrende sammen med disse vine. Server den gerne klassisk i flødesauce med salat til, eksempelvis waldorfsalat, som både har friskhed og saftighed fra vindruerne og en mere nøddeagtig, næsten træet karakter fra valnødderne. Man kunne også gå i en anden retning og servere fasanbrysterne med en vildtfondbaseret sauce med brombær for at understrege de mørke, blodige nuancer i vinen.
Tapas
Det er svært at komme uden om tapas, når vi taler om det spanske køkken, og hvorfor skulle vi dog også ignorere denne skønne måde at spise på? Tapas kan være mange ting, men her tænker vi især på de klassiske komponenter såsom manchego eller anden hård ost, god lufttørret skinke, ristet brød, oliven og god pølse. Mødet mellem de umamirige, salte madvarer og de koncentrerede vine skaber altid velvære i både krop og sjæl. Her kan man også variere valget af vin fra området, afhængig af hvad man ønsker. En ung joven eller crianza byder på masser af friskhed, mens en moden reserva eller gran reserva bidrager med stor kompleksitet og den ekstra dybde til de middage, hvor det skal være noget helt særligt.
Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Ribera del Duero.