Kan tørrebolde i tørretumbleren få dit tøj til at tørre bedre?
Hvad er en tørrebold?
En tørrebold er en bold på størrelse med en tennisbold, som du kan lægge ind i din tørretumbler sammen med vådt tøj, dyner eller puder, inden du sætter tørretumbleren i gang.
Tørreboldens formål er at hjælpe til med at tørre tøj, dyner og puder hurtigere, spare energi, når du bruger tørretumbleren, mindske statisk elektricitet og blødgøre tøjet som et mere miljøvenligt alternativ til skyllemiddel.
Hvilke tørrebolde findes der?
Du kan få tørrebolde lavet af uld, plastik eller bomuld. Boldenes forskellige materialer beskrives med lidt forskellige egenskaber hos producenterne. Fx skulle plastikboldene holde på varmen fra tørretumbleren og herefter frigive den igen, hvor uldboldene skulle suge fugt til sig.
Ifølge producenter af de forskellige typer tørrebolde er boldenes overordnede egenskaber, at de:
- Reducerer tørretiden, så du kan spare strøm.
- Reducerer statisk elektricitet, så tøjet bliver blødere, og du dermed kan undgå skyllemiddel.
LÆS OGSÅ: Kan du spare penge på at bruge strøm om natten?
Test: Tørrebolde forkorter ikke tørretiden
Ifølge Forbrugerrådet Tænk virker tørrebolde ikke, da de ifølge deres test ikke giver en forkortet tørretid og dermed heller ikke et lavere energiforbrug ved tørring.
Forbrugerrådet Tænk har testet både plastikbolde, uldbolde, en bomuldsbold og en tennisbold i en tørretumbler fyldt med tøj svarende til 70 procent af maskinens maksimale kapacitet. Derudover har Forbrugerrådet Tænk testet plastikbolden og uldbolden i en halvfyldt maskine. Til sidst har Forbrugerrådet Tænk testet tørring af en pude, for at se, om det gjorde en forskel på testresultatet. Det gjorde det ifølge Forbrugerrådet Tænk ikke.
”Testen viser, at tørrebolde ikke sænker energiforbruget eller tørretid på tørretumbleren. For alle de testede bolde lå både tørretid og energiforbrug inden for plus/minus et par procent i forskel sammenlignet med en tørring uden bolde. Der var ingen forskel på, om vi tørrede tøjet i hele eller halvfulde tumblere”, skriver Forbrugerrådet Tænk i testen.
Gitte Sørensen, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk uddyber til Videncentret Bolius:
- Vi har i denne undersøgelse først tørret tøjet uden tørrebolde i en 8 kilo kondenstørretumbler med varmepumpe. Vi har fyldt tumbleren 70 % op med den type tøj, vi normalt anvender, når vi tester. Derefter er den samme mængde tøj blevet tørret i den samme maskine med de forskellige tørrebolde. Vi har hver gang anvendt den samme mængde tøj med det samme vandindhold. Der er kørt 2 omgange med hver type tørrebolde.
LÆS OGSÅ: Sådan får du din tørretumbler til at holde længere
Tørrebolde til dyner og puder med naturfyld og mod statisk elektricitet
Cocoon Company, der forhandler naturlige og økologiske produkter til sovemiljøet, herunder også tørrebolde af uld, har dog en anden oplevelse af uld-tørreboldene i forhold til tørretid. Derudover peger virksomheden på uld-tørreboldenes effekt på reducering af statisk elektricitet:
- Da vi startede med at sælge vores dyner og puder med naturfyld, havde vi et problem med især vores produkter med kapok-fyld, da fiberen er utrolig svær at tørre efter vask og tilmed tager lang tid om at tørre. Men da vi fandt disse uldbolde, og begyndte at tørre vores dyner og puder med dem, var vi overraskede over, hvor meget lettere det var at få dynerne og puderne tørre, og hvor meget det kunne reducere tørretiden.
- Derfra begyndte vi at bruge dem til alle vores forskellige produkter og oplevede samme effekt. Fordelen er især, at de er med til at fordele fyldet på en skånsom måde, og dermed bliv det mere luftig og hurtigere tørret. Vi bruger også tørrebolde til at erstatte skyllemiddel, og så er de supergode til at reducere statisk elektricitet, mener Jane Dahlman, produktansvarlig i Cocoon Company.
LÆS OGSÅ: Sådan tørrer du bedst tøjet
I forhold til Forbrugerrådet Tænks undersøgelser af tørrebolde, kan Jane Dahlman ikke genkende resultaterne:
- Forbrugerrådet Tænks resultater står i skærende kontrast til vores egne erfaringer, som nu kører på sjette år, og til de rigtig mange testvask som vi foretager af vores produkter. Vi kender dog ikke til bomuldstørrebolde, men vi har kunnet konstatere, at tennisbolde er alt for hårde til produkter med naturfibre og tilmed ikke har nogen absorberende effekt.
Rengøringsekspert: Der mangler flere test
Michael René, rengøringsekspert i Videncentret Bolius har ikke selv testet tørrebolde. Han mener at idéen umiddelbar er god, men at tørring i tørretumbler er en kompliceret proces, og at der mangler flere test på området.
KILDE: Videncentret Bolius