Sådan kommer du i gang med at samle vild mad

Den vilde mad vokser i skoven, ved stranden og i byen. Brug f.eks. appen Vild mad, der er fyldt med nyttig viden om planter, frugt og svampe, som du kan finde og samle i naturen. Appen viser dig også vej til naturens spisekammer

I Danmark er der rig mulighed for at finde mad i naturen, men som nybegynder kan det virke uoverskueligt at gå på jagt efter planter, svampe og frugt uden den store viden om, hvad du kan finde, og hvor du finder det. Sammen med programchef og sankeekspert, Mikkel-Lau Mikkelsen, klæder Samvirke dig godt på til din første tur i felten.

Interface på appen

Brugerne af appen har kortlagt 13,5 kvadratkilometer landskab.

Download appen Vild mad, og lær den at kende

Med sanke-appen Vild mad har du et godt udgangspunkt for at finde de vilde råvarer i dit lokalområde. Appen gør dig blandt andet klogere på, hvad du kan sanke omkring dig, hvad der er i sæson, og hvordan det kan anvendes i køkkenet eller bålgryden. Tusindvis af brugere har allerede delt over 6800 sankesteder på et interaktivt danmarkskort, og hele tanken med at dele sine fund giver god mening.

»Hvis du deler et brombærsted på kortet i appen, og en anden deler et pærested, så har I pludselig begge et pærested og et brombærsted,« siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Appen har også et opslagsværk, hvor du kan læse mere om alle de spiselige planter, du finder i Danmark.

Download appen på iPhone eller Android

VILD MAD

Vild mad begyndte tilbage i 2015, da kokke, sankere og videnskabsfolk samlede deres viden, så den almindelige dansker kunne komme i gang med at tænke vild mad ind i hverdagen. Initiativet bygger videre på restaurant Nomas filosofi om at bruge de råvarer, der er tilgængelige i Nordens eget spisekammer.

En busk med havtorn

En nem måde at høste havtorn på er at lægge et klæde under busken og ryste bærrene af. 

Lav en liste, inden du tager ud i felten

Det kan godt være skuffende at gå på jagt efter vild mad, hvis du ikke finder det, du leder efter. Så for at få den bedste oplevelse anbefaler Mikkel-Lau Mikkelsen, at du har mindst 3 ting i kikkerten, inden du drager ud. Så er der større sandsynlighed for at komme hjem med noget.

Du kan med fordel gennemgå køleskabet, inden du drager ud i skoven. På den måde ved du, at det, du plukker, ikke går til spilde, når du kommer hjem.

Urtepesto

Lav en grøn urtepesto ved at bytte basilikum ud med skvalderkål og ramsløg.

Brug vild mad som supplement i madlavningen

Selvom du begynder at sanke vild mad i naturen, så er det ikke ensbetydende med, at du kan dække hele husholdningens madforbrug med naturens spisekammer.

Tænk i stedet sankning som en oplevelse i naturen, hvor du har muligheden for at finde et supplement til madlavningen. Hvis du eksempelvis står og skal lave en ret med hvidløg i foråret, kan du forsøge dig med hjemmeplukkede ramsløgsskud som erstatning.

»Målet med Vild mad er, at vi gerne vil have danskerne til at tænke sankning ind i deres hverdag. Når du kommer cyklende hjem fra arbejde, ser du måske nogle brændenælder, som du kan plukke med hjem. Det er jo ligesom at finde et godt tilbud i supermarkedet – du bliver helt høj af det,« siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Vær sikker på, at det, du plukker eller samler, ikke er giftigt eller farligt at spise, og slå det eventuelt op i Vild mad-appen. Hvis du er i tvivl, så lad det stå.

7 populære planter, der er tilgængelige for de fleste

  • Ramsløg: (januar - juni)
  • Havtorn: (august - oktober)
  • Hyldeblomst: (juni - midt juli)
  • Hyldebær: (september - oktober)
  • Brombær: (august - oktober)
  • Skvalderkål: (marts - maj)
  • Brændenælder: (marts - november)

Læs mere om