Kurér din vandskræk med tålmodighed
Drypvis tilvænning kan hjælpe voksne af med vandskræk
For mange mennesker falder det naturligt og skønt at boltre sig i bølgen blå eller tage en tur i svømmehallen. Men lider man af vandskræk, kan det føles som en uovervindelig udfordring at gøre op med livet som ufrivillig landkrabbe.
»Der kan være mange forskellige årsager til, at man har det skidt med det våde element,« fortæller Christian Guldberg, som har solid erfaring i at undervise voksne med vandskræk.
Nogle blev som børn bogstaveligt talt kastet ud på dybt vand sammen med en masse andre i et inferno af råb og skrig og spjættende arme og ben. Engang troede man, at det var vejen til at lære at svømme, men for en del blev det i stedet til en årelang afsky eller angst for vand.
Andre har meldt sig til en triatlon og satser på at være klar til piske gennem vandet efter et par lektioner, for hvor svært kan det lige være?
»Men det er ikke altid bare a piece of cake. For nogle tager det lang tid at knække koden og vænne sig til at være naturligt i vand. På den måde minder det om at lære at cykle – det er også krævende, hvis man ikke har prøvet det før,« siger Christian Guldberg.
3 grundelementer, som kan hjælpe dig med at blive tryg i vand
Balance:
Vand kan bære kroppen, hvis du vel at mærke lader dig bære af det. Så hvis du har brugt bælte eller badevinger, skal du vænne dig til at opleve vandets naturlige bæreevne.
Kontrol og kontroltab:
Hvis du er bange for at miste kontrollen, spænder du op, trækker vejret hurtigere og bevæger dig panisk og febrilsk. Derfor skal du først arbejde med at kontrollere din vejrtrækning og dine bevægelser i vandet.
Vejrtrækning:
Det kræver tilvænning at trække vejret i vand. Der er et andet tryk på kroppen. Hvis du fryser i vandet, trækker du vejret mere febrilsk, og så er du ikke i kontrol og balance.
Fokuser på et eller to grundelementer ad gangen i stedet for at prøve det hele af på en gang. På nettet kan du finde videoer med små øvelser, som du kan tage udgangspunkt i. Mange svømmeklubber tilbyder desuden undervisning til voksne begyndere
Kilde: Christian Guldberg, tidligere svømmetræner
Uvant med vand
Hos nogle er vandskrækken forbundet med en decideret fobi, dødsangst eller frygt for kontroltab. Så er det oplagt at få professionel hjælp til at komme i vandet.
For andre hænger vandskrækken sammen med en manglende forståelse for elementet vand. Her handler det om at gå tålmodigt til værks og lære det bedre at kende.
»Det afhænger meget af personen, hvordan det skal gribes an. Der er ikke 5 gyldne råd, som virker for alle,« tilføjer han.
En god begyndelse kan være bare at gå rundt i vandet og mærke efter, hvordan du har det med det. Vælg et roligt tidspunkt, hvis det stresser dig, at andre høvler rundt med raske svømmetag.
Hurra for de små succeser
Hvis du vil øve dig i at få hovedet under vand, så tag det i flere tempi, råder Christian Guldberg:
Hvis du bare kaster hovedet ned, føles det ubehageligt. Prøv i stedet med et øre ad gangen og væn dig langsomt til fornemmelsen. Husk et par gode svømmebriller. Prøv at kigge under vandet, mens du har et øre ad gangen under vand og siden begge ører.
Christian Guldberg opfordrer til, at man fejrer sine små succeser undervejs i stedet for kun at fokusere på målet. Det er flot at kunne flyde, hvis man hidtil har undveget badevandet. Det kan også være en god idé at føre dagbog over forløbet fra frygt til, forhåbentlig, fornøjelse ved at være i vand.