Er ingefær og ingefærshot sundt, og hvad virker det mod?
Ingefærshot kan måske gavne din generelle sundhed
Tager du et ingefærshot dagligt - eller ingefær i en anden form - er det ikke utænkeligt, at det kan have en gavnlig effekt på din sundhed generelt – og i vinterhalvåret især. Det siger Kaj Winther, der er læge og adjungeret professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Årsagen er, at der i ingefær er såkaldte antiinflammatoriske stoffer, der hæmmer betændelsestilstande i kroppen.
»Alt andet lige må det være fornuftigt at spise antiinflammatorisk, og man kunne godt tro, at en daglig dosis ingefær kan have en forebyggende effekt på forskellige betændelsestilstande,« siger Kaj Winther.
Han understreger dog samtidig, at der ikke findes nogen videnskabelige studier, der beviser eventuelle generelle sundhedsfremmende effekter af at tage ingefær hverken som shot eller i fast form. Det gør der til gengæld i forhold til slidgigt og transportsyge specifikt.
Ingefær virker mod slidgigt
Ingefær har en vis gavnlig effekt på slidgigt og ledsmerter. Det er påvist ved valide studier i både USA og Danmark, hvor forsøgspersoner fik en daglig dosis i 2-4 måneder, og flere oplevede lindring af ledsmerter og bedre bevægelighed.
Vil du selv prøve ingefær mod slidgigt og ledsmerter – eventuelt forebyggende – er det afgørende, at du gør det i en periode af en vis længde, siger Kaj Winther.
»Hvis man har ondt i sit knæ en morgen, så kan man ikke bare tage et ingefærshot og så regne med, at det går væk om en halv time. Men indtager man ingefær konstant i 4-6 uger, så kan det tænkes, at der er en effekt.«
Ingefær er ikke bare ingefær
Der findes rigtig mange sorter af ingefær, og der er god grund til at tro, at de har nogenlunde samme virkning. Man kan dog ikke være sikker på, at mængden af virksomme indholdsstoffer er den samme. I de to studier på slidgigt, som nævnes i denne artikel, har patienterne fået henholdsvis ekstrakt og tørret pulver af to bestemte typer ingefær: Zingiber officinale og Alpina galanga.
Ingefær virker mod transportsyge
Ingefær virker også beviseligt mod transportsyge – det har man vidst i nogen tid.
Kaj Winther ledte selv for nogle år siden en test på Søfartsskolen i Svendborg, som viste, at ingefær fra det lokale supermarked – og i en dosis svarende til det yderste led af en tommelfinger – havde en umiddelbar dulmende effekt på søsyge.
Ingefær, hyben og gurkemeje kan anbefales i vinterhalvåret
Hyppigheden af forkølelse og influenza er som bekendt højere om vinteren end om sommeren. Om vinteren kan der også måles et højere niveau af såkaldte inflammationsmarkører i blodet, som siger noget om niveauet af betændelse i kroppen.
Kaj Winther har i et andet studie påvist, at hyben – der ligesom ingefær indeholder antiinflammatoriske stoffer – kan have en dæmpende effekt på forkølelsessymptomer. De af forsøgsdeltagerne, som fik hybensaft, oplevede både signifikant færre forkølelser og mildere symptomer end dem, der fik et placeboprodukt. Alle var middelklassedanskere ved almindeligt helbred.
Samme effekt vil med sandsynlighed kunne opnås med ingefær – eller for den sags skyld gurkemeje, der også indeholder antiinflammatoriske stoffer, siger Kaj Winther, selvom det altså ikke er videnskabeligt bevist, som det er for hyben.
»Jeg kan godt anbefale at tage noget antiinflammatorisk i vinterhalvåret. Det kunne meget vel være fornuftigt,« siger han.
Fødevarestyrelsen: Gravide skal ikke drikke ingefærshots
Rotteforsøg tyder på, at store mængder ingefær kan øge risikoen for abort. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at gravide ikke drikker ingefærshots eller spiser kosttilskud med ingefær. Gravide kan dog roligt spise mad med ingefær som krydderi, som en del af en varieret kost, fordi indtaget typisk vil være meget lavere end i ingefærshots og kosttilskud.
Hvor meget ingefær skal man have?
Cirka 5 gram ingefær dagligt i rå form. Det er det, man har taget udgangspunkt i i de studier på slidgigt, der nævnes i denne artikel. Og så er det sådan set underordnet, om ingefæren indtages frisk, i en pille eller i flydende form, tilføjer Kaj Winther. Du skal dog være opmærksom på, at ingefær mister halvdelen af sin gavnlige kraft, når man koger det, og så skal du op på 10 gram. Men er ingefæren i dit shot koldpresset, kan du altså som udgangspunkt nøjes med 5 gram.
Kan man få for meget ingefær?
Ved stort indtag af ingefær kan man opleve bivirkninger som halsbrand, diarré og oppustethed. Men holder man sig til 5 gram om dagen, burde det ikke være et problem ifølge de studier, der er lavet på området.
»Jeg mener, det er relativt ufarligt at indtage ingefær i de nævnte doser, men man skal være opmærksom på de nævnte symptomer, hvis man kommer til at tage for meget,« siger Kaj Winther.
Kilde: Læge og adjungeret professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet