Hvorfor er der ingen håndsprit i butikkerne?
Hvorfor er der ikke håndsprit på hylderne?
I Danmark er der lige nu stor efterspørgsel på håndsprit. Butikker vil gerne have det til at sælge til kunderne, ligesom butikkerne gerne vil tilbyde kunderne, at de kan bruge håndsprit, inden de begynder turen rundt i supermarkedet. Men det er ikke altid muligt at have håndsprit, fortæller Malene Teller Blume, der er kvalitetschef i Coop:
»Den håndsprit, der er i Danmark, prioriteres, så hospitalerne og ældreomsorgen får først. Det kan vi kun støtte. Der er mere håndsprit på vej til Danmark og til forbrugerne. Butikkerne har også behov for håndsprit til personalet, men det er min forventning, at der også vil være noget til salg i butikkerne meget snart igen.«
Skal der være håndsprit til kunderne eller mulighed for at vaske hænder, når de kommer til butikken?
»Myndighederne anbefaler, at butikkerne i videst muligt omfang stiller håndvask og håndsprit til rådighed for kunderne. Bekendtgørelsen trådte i kraft med 12 timers varsel, og vi kunne ikke tilbyde mobile håndvaske eller håndsprit i alle butikker med så kort tidsfrist. Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre, at vi ikke løber tør for håndsprit igen. Vi har fået mange spørgsmål fra forbrugerne om, hvorvidt det er et lovkrav at have håndsprit. Det er det ikke, men jeg kan garantere, at vi gør alt, hvad vi kan for at have håndsprit og for at passe på kunderne i form af ekstra rengøring, afstandsmærker og andre tiltag,« siger Malene Teller Blume.
Kan Coop ikke bare finde en anden leverandør af håndsprit?
Coops indkøbere bliver dagligt kontaktet af nye leverandører fra ind- og udland, der gerne vil sælge hånddesinfektion. I langt de fleste tilfælde siger Coop nej til leverancerne, da leverandørerne ikke kan fremvise en test, der viser effekt over for virus, eller kan dokumentere, at håndspritten overholder andre varekrav.
»Det er vigtigt, at man kan stole på, at hånddesinfektionen rent faktisk virker effektivt også mod virus, og at den ikke bare giver en falsk tryghed. Derfor beder vi alle leverandører om at sikre, at al lovgivning er overholdt, og at der kan fremvises en test for effektivitet. Det gælder især gelbaserede produkter og produkter, der ikke indeholder alkohol. Vi vil kun sælge varer, man kan stole på virker,” siger Malene Teller Blume.
Coop anbefaler, at man køber hånddesinfektion i butikker, man har tillid til, eller efterspørger ekstra information, hvis man er i tvivl. Et flydende håndspritprodukt er som udgangspunkt effektivt, hvis indholdet af alkohol er over 70%. Et gelbaseret produkt kan også sagtens være virksomt, men det skal dokumenteres ved test.
”Vores store udfordring lige nu er, at for hovedparten af de produkter, vi bliver tilbudt, findes der ikke tests, som kan bevise, at produkterne virker effektivt over for virus,” forklarer Malene Teller Blume.
Overholder alle håndsprit på markedet retningslinjerne?
Myndighederne har fredag d. 3. april trukket et produkt tilbage fra markedet, da det ikke kunne dokumentere effektiviteten.
»I Coop har vi ikke solgt pågældende produkt, da vi stille store krav til dokumentation. Vi skal være helt sikre på, at de produkter også virker. Hvis producenten eller importøren ikke kan bevise et produkts effekt, vil vi hverken sælge det eller stille frem til kunderne ved indgangen,« forklarer Malene Teller Blume.