Derfor modtager du fupopkald

Har du også oplevet at modtage underlige telefonopkald, hvor der ikke er nogen i den anden ende, men bare bliver lagt på med det samme? Eller har du talt med en person, der ville have dig til at fortælle dine kortoplysninger? Læs med her og forstå, hvorfor du modtager fup-opkald.

Teleudbyderne forsøger at stoppe fupopkaldene, før de når frem til dig, men det lykkes ikke altid.

Pas på wangiri og spoofing

De to mest benyttede fup-opkald kaldes wangiri og spoofing. Wangiri betyder ’et opkald og læg på’ på japansk – og det er netop det, der sker. Svindlerne programmerer en computer til at ringe op til tilfældige telefonnumre og afslutte opkaldet efter få sekunder. Ofte vil du ikke kunne nå at tage telefonen, og når du at besvare opkaldet, er der ikke nogen i den anden ende. Svindlerne håber, at det ubesvarede eller mislykkede opkald vil få dig til at ringe tilbage, og gør du det, kan det komme til at koste dig dyrt. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ring aldrig tilbage

Ringer du tilbage til svindlerne, bliver du forbundet til en telefonsvarer i udlandet, som har en meget høj minuttakst. På den måde tjener svindlerne penge, og selvom du hurtigt smækker røret på igen, kan det på grund af det høje antal opkald, de foretager, og den høje takst alligevel blive til mange penge for svindlerne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan undgår du at blive snydt

Spærrer man nummeret, ringer svindlerne ofte bare fra et andet nummer. Flere teleselskaber har et digitalt filter, der sorterer de fleste fup-opkald fra udlandet fra. Man kan dog ikke undgå alle, og derfor er der her 5 tips til, hvordan du bør håndtere wangiri-opkald.

  1. Tjek, om telefonnummeret er udenlandsk, ved at se, om der er et plustegn foran og flere eller færre end 8 cifre.
  2. Tjek på Google, om andre har skrevet, at de har modtaget fup-opkald fra nummeret.
  3. Ring aldrig op til et nummer, du ikke kender, så undgår du opkald til de høje takster.
  4. Slet fupnummeret fra din opkaldsliste og undgå at lave et lommeopkald ved en fejl.
  5. Meld telefonnummeret til dit teleselskab, så de kan undersøge nummeret og spærre det, hvis det er nødvendigt.

Spoofing er snyd med numrene

En anden type svindelopkald, man kan blive udsat for, er spoofing. Her ændrer svindlere visningen af deres telefonnummer, så det ser ud som et dansk nummer. Det danske nummer, der vises, er ikke det, der reelt bliver ringet op fra. Derfor ender man også hos en helt almindelig person, hvis man ringer tilbage.

Svindlernes mål med opkaldet er at lokke personlige oplysninger ud af dig. Det kan for eksempel være dit CPR-nummer, kortoplysninger eller adgangskoder. 

Sådan håndterer du spoofing

  1. Besvarer du opkald fra telefonnumre, du ikke kender, så giv aldrig adgang til din computer eller dine personlige oplysninger.
  2. Vil du helt undgå spoofing, kan du lade være med at besvare opkald fra numre, du ikke kender. Er der folk, der reelt skal have fat i dig, kan de sende en sms eller lægge en telefonsvarerbesked.
  3. Meld fupopkaldene til dit teleselskab, så de kan undersøge problemet

Generelt frarådes det at besvare eller ringe tilbage, hvis man bliver udsat for fupopkald. Ud over at man undgår at blive snydt, kan det også være med til at mindske antallet af fupopkald. Svindlerne ringer nemlig op til en masse tilfældige numre, og besvarer man opkaldene, bekræfter man også, at det er et aktivt nummer, og det gør det kun mere attraktivt for svindlerne.



Kilde: Teleindustrien

 

Læs mere om