10 gode råd: Nytår uden stress
Nytårsgæster – kendte og ukendte
Måske har gæstelisten været undervejs i flere måneder, måske er det først, når julen har lagt sig, at nytårsforberedelserne går i gang, og gæsterne bliver inviteret. Det kan have sin fordel at invitere i god tid, dels hvis man vil være sikker på, at de inviterede har mulighed for at komme, og dels så man kan gå i gang med forberedelserne af selve aftenen. Men er man ude i sidste øjeblik, og står man enten og mangler en nytårsfest eller gæster, kan man lade sig inspirere af P3’s program ’Festen og Gæsten’ og holde nytår med personer, man ikke kender i forvejen, og som står i samme situation. Fest og gæsten findes også som en gruppe på Facebook. Hop ud i det – en fremmed er en ven, du ikke har mødt endnu.
Se også: Tø gæsterne op med en isbryder
Nervøse kæledyr
Det er ikke alle kæledyr, der er lige glade for at hoppe ind i det nye år. Men med lidt forberedelse kan du gøre det til en tålelig for alle. Hvis du i forvejen ved, at dit kæledyr bliver nervøs og/eller bange for fyrværkeri, kan det være en idé at kontakte dyrlægen og sørge for, at den får noget beroligende. Prøv generelt at skabe trygge rammer ved at give den en ekstra godte, som den kan hygge sig med, eller sørg for at aktivere den gennem dagen. Det vil lede dens opmærksomhed hen på noget rart.
Se også: Sådan får din hund en god nytårsaften
Bestil mad udefra
Gør det nemt for dig selv: Bestil en festlig menu udefra. I Coop kan du bestille i butikker med en slagterafdeling, så er værten sikret en afslappet aften. I følge Coop Analyse vil hver fjerde bestille nytårsmiddagen udefra i 2023. En meget lille andel, nemlig én ud af 50 (2 pct.), spiser ude eller på restaurant den 31. december, mens 3 pct. slet ikke fejrer nytårsaften. Majoriteten (58 pct.) står formentlig selv for tilberedning af årets sidste måltid, eller skal være gæst hos nogle, der gør.
Læs mere om vores nytårsvaner: coopanalyse.dk/analyse/nytaar-2023
Nytårsskyts
Intet nytår uden de festlige, knitrende farver på nattehimlen. Planlægger du at fejre nytåret ved at affyre fyrværkeri, kan du købe det i perioden 15.-31. december. Du skal dog være opmærksom på, at du som privatperson kun må anvende det fra 27. december til og med 1. januar. Undersøg også, om fyrværkeriet er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen, før du køber. Og som noget af det vigtigste skal du have sikkerhedsbrillerne parat – både til små og store, hvis du selv fyrer af eller ser på.
Se også: Sådan er reglerne for affyring af fyrværkeri
Pop champagnen
Mange af os fejrer nytåret med champagne eller andre bobler. Men skal de bløde bobler være tørre, søde eller midt imellem? Hvis du er på par bund, så spørg vinmanden i dit supermarked. Du skal først og fremmest være opmærksom på disse betegnelser, der dog kan variere en anelse efter oprindelsesland:
Brut: Den helt tørre variant. Sec/seco/dry: Den halvtørre variant. Demi sec/semi seco: Den halvsøde variant. Doux/dolce/dulce: Den søde variant.
Se også: Fem måder at åbne champagne på – f.eks. med en lysestage
Nytårscocktails
Sæt gang i nytårsfesten med hjemmelavede nytårscocktails. Servér den som velkomstdrink, som en frisk aperitif under dronningens nytårstale eller erstat den med champagne og nyd den til kransekage. Du kan eventuelt bruge den spiritus, som du allerede har stående i barskabet, eller de flasker, du har tilovers fra julens strabadser.
Se også: Sådan laver du de 3 lækreste nytårscocktails
Den klassiske kransekage
Kransekagen er det klassiske indslag til nytårsfesten, og mon ikke de fleste mener, at den er uundværlig til nytår. Køb det flotte kagetårn i supermarkedet, hvis I er mange. Har du mod og marcipan, så giv dig i kast med at bage den selv – enten som små bidder eller som kransekagetårn. Hvis du er presset på tid på selve dagen, kan du med ro i maven bage kransekagen dagen før og stille den i køleskabet. Vent dog med glasur og pyntning til dagen, hvor den skal serveres.
Se også: Sådan laver du kransekage
Hyg med borddækning
Et flot nytårsbord er for mange en del af årets sidste fest. Hyg dig i dagene op til nytårsaften og gå på jagt efter glimmer, bordbomber og servietter i det helt rigtige farvetema. Vær endelig kreativ, det kan aldrig gå helt galt. Borddækningen kan du snige ind i din tidsplan, når det lige passer, men hvis du vil undgå tidspres sidst på eftermiddagen, så dæk bordet som noget af det første. Så er det i hvert fald gjort, og så er det pyntede bord med til at sætte stemningen.
Se også: Traditioner: Sådan dækker du bordet korrekt
Nytårspletter
Mens årets sidste dag sluttes af med fest og farver, begynder årets første dag for de fleste med sæbevand og moppe. Især kan pletter på dug og tøj vidne om festens udskejelser, og hvis det har været en god fest, er du næppe kommet igennem uden. Det er en god idé at undersøge, hvilke pletter du har med at gøre, og i så fald hvilken metode du skal tage i brug for at få det bedste resultat, og så du ikke gør mere skade end gavn.
Se også: Sådan fjerner du rødvinspletter
Tømmermænd dagen derpå
Dagen efter en god fest kan være knap så sjov, når tømmermændene har gjort deres indtog. Hvis du vil prøve at undgå eller minimere ubehaget dagen derpå, kan en simpel, men ikke mindre effektiv løsning være at drikke vand ind imellem de alkoholiske drikke. Det vil forebygge den dehydrering, der forstærker tømmermændene.
Se også: 10 myter om alkohol og tømmermænd
Artiklen er oprindeligt udgivet 18. november 2018, men senest opdateret 15. december 2023.