10 myter om alkohol og tømmermænd
Øl er en god restutitionsdrik
Ja. Men det er ikke øllen, der gør det. Det er faktisk alkoholen."En lille smule alkohol stimulerer de enzymer i leveren, der hjælper med omsætningen og nedbrydningen af den alkohol, der stadig er i blodet," siger Per Brændgård. Det er nok at drikke en halv genstand, for drikker man mere, skal den alkohol også nedbrydes.
Mad i maven holder mig mere ædru
Ja. Det hjælper faktisk at spise inden en druktur."Mad i maven aktiverer et enzym, der nedbryder alkohol. Så hvis du har spist mad, vil en mindre del af alkoholen optages i blodet," siger Per Brændgård. Og faktisk kan det også gavne at spise noget, selvom man allerede er i gang med at drikke."Den effekt, du kan få af at spise, er at forebygge for lavt blodsukker. Oftest giver alkoholen dig problemer, fordi den giver et lavt blodsukker, så dér hjælper det at spise," siger han.
Man bliver mere fuld, når man drikker alkohol blandet med energidrik
Nej. Selvom vodka og Redbull er en ganske populær blanding, fordi koffeinindholdet holder dig vågen, og besejrer alkoholens sløvende effekt, gør den dig ikke mere fuld, end vodkaen alene ville gøre. "Den væsentligste effekt er, at man både føler sig vågen og beruset. Det er lidt det samme der sker, når man drikker champagne. Kulsyren gør, at alkoholen hurtigere bliver optaget fra tarmen og ind i kroppen, men man bliver ikke mere fuld af det," siger Per Brændgård.
Mørk øl er sundest
Nej. Guinness, Brown Ale og Porter er bestemt ikke bedre for kroppen end andre øl. "Den sundeste øl er formentlig en stout, fordi den har et højere indhold af humle. Humle indeholder stoffer, der tyder på at være sunde," siger Per Brædgård. Han advarer derimod mod mørke øl. "Hvidtøl er jo eksempelvis mørke på grund af malten, altså fordi der er sukker i. Det bliver det jo ikke sundt af. Og mange mørke øl er i store flasker og har et højt alkoholindhold, og det er heller ikke sundt for kroppen," siger han. Men det kan være svært at gennemskue, hvilken øl, der er bedst for kroppen.
En hovedpinepille inden fester tager livet af tømmermænd
Ja. det hjælper at tage nogle former for håndkøbsmedicin, men der er ingen grund til at tage det inden festen. "Hvis du tager kodimagnyl og ikke bare smertestillende, har det en betændelsesdæmpende effekt. Tømmermændende skyldes en betændelsestilstand i hjernen, så det kan en kodimagnyl bekæmpe, men om du tager den, inden du drikker, eller inden du sover, er der ikke forskel på," siger Per Brændgård.
Det er bedst for kroppen at starte med den hårde alkohol
Ja. Faktisk giver det mest meningen, hvis alkoholprocenterne i det, man drikker, falder i løbet af aftenen. "Hvis du begynder med det stærke til sidst, har du måske allerede mistet dømmekraften, så på en måde giver det mest mening at drikke det stærke først. Så har du mulighed for at få den største rus i starten. Og så kan man bedre regulere og skære ned. Det handler om at time beruselsen," siger Per Brændgård. Samtidig er det dog problematisk, hvis den stærke alkohol i velkomstdrinken tidligt på aftenen tager appetiten, så man ikke får spist noget, siger han.
Tømmermænd forsvinder, hvis man spiser, inden man sover
Nej. Der er ingen ernæringsmæssige undskyldninger for at spise pizzaslice eller burgere på vej hjem fra en bytur. Men du kan sagtens spise noget, der hjælper kroppen på vej. "Teoretisk set er æblejuice godt, fordi der er meget frugtsukker i, og det hjælper leveren med at nedbryde alkohol. Samtidig indeholder det sukker og mineraler som kalium, ting som alkoholen, kan have skyllet ud af kroppen," siger Per Brændgård. Og selvom man måske ikke har så meget lyst, er det godt at spise, når man vågner dagen efter. "Det kan dæmpe den del af ubehaget, der skyldes lavt blodsukker og dehydrering, at man får noget at spise og drikke," siger han.
Alkohol dræber hjerneceller
Nej. Men alkoholens ødelæggende effekt på cellerne er så omfattende, at hjernen aldrig bliver den samme efter længere tids alkoholpåvirkning. "Hjernecellerne er der sådan set stadigvæk, men der er slet ingen tvivl om, at de ikke fungerer," siger læge og behandlingsansvarlig ved Lænke-ambulatorierne, Henrik Rindom. "Vi kan måle energiomsætningen, og den falder tydeligt, og det er især de mest intellektuelle områder, der bliver ramt," siger han. Derudover gør alkoholen hjernen modstandsdygtig, så der over tid skal drikkes mere og mere, før man føler sig beruset.
Stik fingeren i halsen, kast op, og undgå tømmermænd
Nej. Det ubehagelige trick virker ikke, så der er ingen grund til at tale i den store telefon midt om natten. "Det er først, når alkoholen er i blodet, at du kan mærke det, og det giver problemer, og så er det for sent at kaste op," siger Per brændgård. Så uanset hvor desperat man er, hjælper det ikke at vende maven udad. "Det alkohol, der er drukket, er inde i kroppen, og så er det for sent."
En kop kaffe kan gøre dig ædru i en fart
Nej. Nok kan koffein gøre dig kvik, men ædru bliver du altså ikke. "Koffein kvikker op, men det får ikke nedbrydningen af alkoholen til at gå hurtigere. Det kan godt være, man føler sig mere frisk, men det er en falsk oplevelse af at være mere ædru, end du er, for alkoholen er stadig i blodet," siger Per Brændgård.