Derfor må du ikke genbruge fedtstof i stegepanden
Stegemutagener i stegefedtet
Genbruger du fedtstoffet, frikadellerne er blevet stegt i, næste gang du skal stege frikadeller?
Det var almindeligt især før i tiden, da stegepander oftest var af jern, som ikke tåler rengøring med opvaskemiddel.
Når frikadellerne eller koteletterne var stegt, blev panden sat tilbage i skabet med fedtstof på og taget frem igen og varmet op, næste gang der skulle steges frikadeller. På den måde tørrede jernpanden ikke ud og blev ødelagt.
Men det er ikke nogen god idé. Fedtet, der tidligere er brugt, kan blive harsk, og stegemutagener fra tidligere stegninger kan samle sig i fedtet, så det på flere måder er usundt at genbruge stegefedtet, siger Winnie From Thesbøl, der er ekspert i ernæring og hjemkundskab.
Med olien i frituregryden gælder lidt andre regler. Den kan genanvendes nogle få gange, hvis den er renset for urenheder igennem en si, men hvis den begynder at ryge og lugte, når den varmes op, skal den kasseres.
Friturestegning sker ved høje temperaturer, så her er det også vigtigt at vælge specialkonstrueret fritureolie, svinefedt eller palmin.
Støbejernspanden skal tørres før brug
Et fedtlag på støbejernspanden er nødvendigt for at beskytte panden, det skal bare ikke bruges til at stege i. Fedtlaget skal tørres af med en køkkenrulle, inden man bruger panden. Hvis der for eksempel er begyndende rust på støbejernspanden, skal det skrubbes af med en god skuresvamp. Bagefter skal panden smøres ind i madolie.
Til daglig rengøring må du ikke bruge opvaskesæbe. Det udtørrer panden, så kød og fisk brænder på, næste gang du skal stege noget på den. Skyl den i stedet hurtigt af efter brug, lad den tørre helt, og smør den ind i lidt madolie. Fjern det med køkkenrulle inden næste gang, du bruger panden.
Hvis din pande er blevet klistret i bunden og svær at få ren, kan du rense den med salt.
1. Hæld 1 kg salt i bunden af panden, og sæt den på et blus med meget høj varme. Luk vinduet op, det ryger.
2. Lad panden stå et en halv time på varmen, rør i saltet hver 5. minut med en stål- eller træske, der ikke smelter. Snavset sætter sig i saltet.
3. Lad panden køle af, smid saltet ud og vask panden i vand. Tænd for panden igen, lad vandet fordampe.
4. Fyld panden med 1-2 liter madolie, og lad den stå på middelvarme i 15 minutter, lad den derefter stå kold med olie i 12 timer. Varm olien op igen i 15 minutter, og lad den igen stå i 12 timer. Gentag om nødvendigt behandlingen.
5. Kasser olien, vask panden med vand, og smør den ind i et tyndt lag madolie, som fjernes, før du bruger den.