jul

Hvad kan erstatte potaske?

Krydderiskuffen skal være veludstyret, når julebagningen går i gang, men hvad gør du, hvis du har glemt at købe potaske? Samvirke hjælper dig med at finde en erstatning, hvis du er løbet tør for potaske, når bagningen et gået i gang.

Potaske kan erstattes af natron, men det bliver mindre sprødt

Måske har du været i gang med brunkagedejen og pludselig opdaget, at du ikke har mere potaske? Småkagebageriet op til jul kræver ofte særlige krydderier og hævemidler, men har du ikke potaske, så fortvivl ikke. Du kan erstatte potaske med natron, men du skal dog være opmærksom på, at bruger du natron, bliver småkagerne mindre sprøde.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Potaske hæver først, hvis der er en sur ingrediens i dejen

Potaske har e-nummer E501 og har samme egenskaber som de andre typiske hævemidler, man bruger til bagning: Bagepulver, natron og hjortetaksalt. Potaske er også kendt som kaliumkarbonat og har formlen K2CO3.

Hævningen sættes i gang af sure stoffer i dejen, ved at potasken reagerer med kulsyren og danner gasarten kuldioxid, der får dejen til at hæve. Derfor skal der også altid være en syreholdig ingrediens, for eksempel appelsin, i dejen, når man bager med potaske. Honning og sirup er to andre syreholdige ingredienser, der kan få potaske til at hæve.

Potaske skal altid opløses i vand, inden potasken tilsættes dejen! En af forklaringerne er, at potaske ellers ikke fordeles godt ud i dejen og ses som mørke klumper i det færdige resultat,

Potaske giver mørkere bagværk.

Potaske bruges især til brunkager og honningkager.

 

Se vejledningen: Sådan laver du dit eget brunkagehus

Brændte planter blev til potaske

Vidste du, at potaske stammer fra det nederlandske ord potasche. Ordet forklarer ganske præcist, hvordan potaske blev fremstillet i gamle dage: Man brændte forskellige plantedele til aske i en potte.

Artiklen blev bragt første gang i 2012. Artiklen er opdateret i 2023.