Podcast: Vi bliver ikke klogere - udviklingen i danskernes intelligens er gået i stå

I denne episode af Samvirke Mellem Linjerne taler vi om, hvorfor vi ikke er blevet klogere i løbet af de seneste 20 år. Journalist Kristian Herlufsen har talt med en række forskere og fundet en mulig forklaring i udviklingen af vores skolesystem. Derudover kan sprøjtegifte og andre giftstoffer, vi møder i hverdagen, have en negativ indvirkning på fostres og små børns intelligens.

Find »Samvirke Mellem Linjerne« på Apple PodcastSpotify, Podimo eller der, hvor du normalt hører dine podcast. Du kan også høre 1. episode herunder.  

Blomkål, der ligner en hjerne

Årgang 1980 er den årgang, der har scoret højest i intelligenstesten til session nogensinde.  

Vi er ikke blevet klogere i 20 år

Udviklingen i danskernes intelligens er gået i stå og har ikke rykket sig i 20 år. Vi bliver med andre ord ikke klogere. Det er i hvert fald det billede, der tegner sig, hvis man kigger på resultaterne af intelligenstesten fra session siden 1950’erne. I første episode af Samvirke Mellem Linjerne dykker vi ned i, hvordan det kan være. Blandt de mulige forklaringer nævner forskerne forbedret skolegang og ernæring.

Derudover – og ikke mindst – kan sprøjtegifte og andre giftstoffer, vi møder i hverdagen, have en negativ indvirkning på fostres og små børns intelligens. Vælg derfor økologisk og om ikke andet dansk frugt og grønt, hvis du er gravid eller har små børn, lyder budskabet fra professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean.

Læs mere om