Tygger du som en rotte eller en ko – det har stor betydning, hvis du skærer tænder
Vigtigt at tjekke eventuelle skader på tænderne
Det går igennem marv og ben, når man hører en sovende skære tænder. Den sovende opdager ingenting. Men hvis det sker tit, er det en god idé at sende vedkommende til tandlægen for at få tjekket, om der er sket skader på tænderne. Underkæben er den ansvarlige for hele balladen, for overkæben sidder fast på kraniet, så den kan vi ikke bevæge. Underkæben gør hele arbejdet, ikke kun når vi tygger, men også når vi skærer tænder.
Er du en ko eller en rotte?
»En del mennesker bevæger underkæben lige op og ned, når de tygger. Her er ingen sidebevægelser. I vores fag kalder vi dem populært for ’rotter’, fordi rotter tygger på samme måde. Alle de andre kalder vi for ’køer’, fordi underkæben her ikke kun kører op og ned, men også fra side til side. Og hvis ’køerne’ ofte skærer tænder, kan de få problemer med deres tænder eller bid,« fortæller tandlæge Nicolai Yde, der har specialiseret sig i ’bruxisme’, som det hedder i fagsproget.
For en ’tænderskærende ko’ kan der være store forskelle på, hvor alvorligt det går ud over tænderne – lige fra et normalt slid fra et langt liv til sygelige tilstande, hvor tænderne nærmest er slebet ned til tandkødsniveau.
Langsomt slid i de tidlige faser
I de tidlige faser har de fleste patienter ingen symptomer, fordi tændernes emalje er så hård, at sliddet sker langsomt.
»Men lige så snart man er inde ved tandbenet, som er et blødere væv, tager sliddet fart. Selv her behøver der nu ikke være så mange symptomer, fordi nerven også trækker sig tilbage som en naturlig beskyttelsesfunktion. Derfor er mange patienter slet ikke bevidste om, at de skærer tænder, men jeg kan tydeligt se det på tændernes slidmønster,« fortæller tandlægen.
Hvis man ofte skærer tænder, og presset på tænderne er stort, kan man få andre gener.
»Kæbeleddet kan blive påvirket, og man kan blive øm eller få hovedpine. Musklerne i ansigtet og på halsen kan også blive ømme med myoser især hos de patienter, hvor tænderne står forkert, eller hvor nogle manglende tænder har fået andre tænder til at flytte sig,« siger Nicolai Yde.
Begræns skaderne i tide
Hvis man beskytter tænderne i tide, kan man begrænse skaderne.
I lette tilfælde kan det ske ved hjælp af en tynd beskyttelsesskinne i plast, som man sover med om natten. Hvis presset er større, kan man få en bidskinne i akryl. Man kan også gå mere drastisk til værks og behandle sliddet ved at genskabe den oprindelige facon på tænderne, og her snakker vi alt lige fra at lime plast direkte på tænderne til at lave kroner eller tandretning.
Op mod en tredjedel af alle børn skærer tænder, især omkring 5–6-års alderen. De allerfleste vokser sig dog fra problemet.
»Det er frygteligt at høre på, men det største problem er, at børnene kan ødelægge deres tænder. Det er især alvorligt, når de er over mælketænderstadiet. Så hvis man bemærker, at ens barn, mand, kone eller kæreste skærer tænder, er det en god idé at få vurderet omfanget ved næste tandlægekontrol,« anbefaler Nicolai Yde.