Annoncørbetalt indhold fra Spier

Spier: Sydafrikansk vin med sociale ambitioner

I det naturskønne Sydafrika, tæt ved vinbyen Stellenbosch, ligger vingården Spier, der blev etableret i 1692. I dag er det en vingård med en ambitiøs vision, der rækker længere end blot traditionel vinproduktion. Spiers Growing for Good-initiativer integrerer både miljømæssig og social ansvarlighed

Lidt uden for Stellenbosch mindre end 1 times kørsel fra Cape Town, omgivet af frodige vinmarker og med de majestætiske Helderberg-bjerge i baggrunden, står de gamle hvide bygninger på vingården Spier som tidskapsler fra en svunden æra. De smukke bygninger med deres velbevarede hollandske koloniale arkitektur står i skarp kontrast til det turbulente sydafrikanske samfund med høj arbejdsløshed og politisk usikkerhed, der udspiller sig uden for vingårdens fredfyldte område. 

Spier producerer ikke blot vin, men bidrager også med løsninger

Hos Spier handler det om mere end blot at producere kvalitetsvin til bl.a. danske forbrugere, de forsøger også at give deres bidrag og deres løsninger på især arbejdsløsheden, der er blandt de højeste i verden med en officiel arbejdsløshedsrate på omkring 32 procent. Unge mennesker er særligt hårdt ramt, næsten halvdelen af alle personer under 35 år er uden arbejde.  

Spier er en af de større vingårde i Sydafrika med sine ca. 500 medarbejdere. Og for hver ansat gælder det, at den ansatte forsørger 5 personer. På Spiers ejendom finder man ud over vinproduktion et hotel, mødefaciliteter, flere restauranter, et amfiteater og flere kunstværker og -udstillinger. Vingården spiller en central rolle i at sikre job og uddannelsesmuligheder samt stabile forhold for mange i lokalsamfundet, og Spier lægger stor vægt på at uddanne og udvikle deres medarbejdere. En paraply af de mange forskellige sociale initiativer og bæredygtige aktiviteter går under navnet "Growing for Good".

Balance i naturen skal genoprettes

I hjertet af Spiers bæredygtighedsprogrammer ligger deres engagement i at genoprette balance i naturen. Gennem fjernelse af invasive plantearter og plantning af mere end 1 million indfødte planter, buske og træer arbejder Spier aktivt for at fremme biodiversiteten. Miljøengagementet er også tydeligt i deres økologisk certificerede vinmarker, som bidrager med ca. 10 procent af vingårdens samlede vinproduktion. Spier genanvender desuden 100 procent af sit spildevand og har implementeret omfattende genbrugsprogrammer for resten af deres affald.

Hos Spier arbejder man ud fra en enkel filosofi: Behandl jorden med respekt, vær retfærdig og fair over for samarbejdspartnere, og giv mere tilbage, end vi tager. Vores mål er at opbygge en virksomhed, der inspirerer og hjælper med at udvikle et robust økosystem, hvor mennesker bliver respekteret, værdsat og gjort stærkere. På billedet ser du vingården. 

Regenerativt landbrug gør jorden bedre år for år

Hos Spier tænker man over, hvordan man bedst passer på jorden. 

Med regenerative dyrkningsmetoder hjælpes naturen med at blive sundere. 

Der plantes forskellige typer af afgrøder, som hjælper hinanden og holder jorden sund. Rester fra planter får lov at blive i og på jorden, hvilket gør jorden rig på næringsstoffer. 

Spiers fritgående kyllinger opdrættes på græsarealer uden brug af antibiotika eller væksthormoner, mens frugt, grøntsager og vinstokke dyrkes uden brug af kunstgødning eller pesticider. Ænder luger ukrudt og spiser snegle mellem vinstokkene.

Det hele hjælper med at (gen)opbygge en sund jord, som kan holde på mere vand og giver bedre grobund for planter og vinstokke. På den måde sørger regenerativt landbrug for, at jorden ikke bliver udpint, men faktisk bliver sundere år for år.

Træhelte dyrker træer og hjælper sig selv

Et af de mest markante Growing for Good-initiativer er Tree-preneurs-projektet, hvor folk fra nogle af Cape-provinsens fattigste områder får mulighed for at dyrke og passe træer og planter derhjemme. Når de små planter og træer har vokset sig levedygtige og store nok, rejser de videre og plantes ved skoler, i parker og andre offentlige områder, hvilket direkte bidrager til et grønnere miljø. Træheltene modtager værdikuponer til mad og tøj som tak for at have passet træer og planter, mens de var små.

Initiativet Tree-preneurs blev startet i 2011. Flere end 100 personer fra underprivilegerede områder har opfostret tusindvis af planter og træer, der senere er plantet i offentlige områder. Som tak modtager deltagerne værdikuponer til livsnødvendigheder som mad og tøj. På billedet ses Lesley Joemat, der er project manager for Tree-preneurs

Udvikling og beskæftigelse af unge er vigtigt

Spier engagerer sig i den lokale ungdom ved at tilbyde arbejdserfaring og ansættelsesmuligheder. Engagementet starter allerede i førskolealderen, så børn får adgang til uddannelse og ernæring, der kan hjælpe dem med at udnytte deres fulde potentiale. Gennem deres landbrugsinitiativer støtter Spier også madprogrammer i lokale skoler.

Køkkenhaven lærer de lokale om næringsrige fødevarer

Spiers køkkenhave dækker i dag omkring 1 hektar og anvender ingen pesticider eller kunstgødning. I stedet fokuseres der på at opretholde en sund jord, så planterne naturligt kan modstå skadedyr, bl.a. hjulpet af kompost med orme. I 2020 indledte Spier et samarbejde med det lokale Sustainability Institute og rekrutterede 13 lokale medarbejdere for at øge madproduktionen og lære dem at dyrke deres egne sunde fødevarer. 8 af disse arbejder stadig i køkkenhaven.

Under den strenge corona-lockdown blev fødevarer herfra doneret til omkring 600 udsatte familier, suppleret med planter og vejledning i at dyrke deres egne grøntsager. Flere familier har i dag etableret egne køkkenhaver. Fødevarerne fra køkkenhaven bruges også i Spiers restauranter og sælges online samt i Spiers Farm Café.  Og besøgende opfordres til selv at høste produkter fra haven mod forudbestilling og en lille betaling.

Holdet fra Spiers køkkenhave

Spier giver støtte til iværksættere og økonomisk udvikling

Siden 2004 har Spier aktivt arbejdet for at hjælpe iværksættere med at starte og udvikle deres egne forretninger. Ved at tilbyde støttepakker, mentorprogrammer og finansiel assistance sikrer Spier, at nye virksomheder får en solid start. Derudover garanterer vingården kontrakter, der hjælper med at sikre en stabil indkomst for de nye virksomheder.

Noviwe ‘Sweetness’ Lubisi (foto) startede sin karriere hos Spier i 1998 som rengøringsassistent i Spiers bageri. Hun gik videre til at arbejde som køkkenassistent på hotellets køkken og blev senere forfremmet til kok. Hun begyndte at arbejde på Spiers restaurant Eight i 2009 og senere i banketkøkkenet. I 2017 startede hun sin egen virksomhed med at drive Spiers personalerestaurant.

Kunst og kultur kan skabe forandringer

Det er velkendt, at Spier fremstiller chenin blanc og pinotage af verdensklasse til rimelige priser. Men hvad der muligvis ikke er almen viden, er, at Spier også besidder en af Sydafrikas mest imponerende kunstsamlinger.

Kunsten hos Spier er mere end blot dekoration; den udgør en central del af vingårdens strategi for socialt ansvar og er en væsentlig del af deres identitet. 

Spier Art Collection omfatter over 3200 værker af nulevende sydafrikanske kunstnere og vidner om en dyb respekt for regionens kulturelle arv. Spier understøtter også nye kunstnere og kuratorer gennem forskellige programmer, der sigter mod at udbrede kunst som en kraft til social forandring.

Kunst har også en betydningsfuld indflydelse på Spiers ansatte. Kunsten ses ikke bare som dekoration, men som en vital formidler af personlige og kollektive historier. Kunst er essentiel for forståelsen af sydafrikanernes identitet og historie, hvilket gør kunsten til et centralt element i fortællingen om, hvem de er.

Spiers initiativer gør en forskel

Spiers initiativer gør en forskel ved at hjælpe lokalsamfundene, sikre uddannelse og fremme bæredygtige måder at leve på. Grundprincippet i Growing for Good-initiativerne er at give mennesker muligheder gennem uddannelse og miljøvenlige tiltag. Initiativerne handler om kunst, iværksætteri, regenerativt landbrug m.m.

På billedet ses et udvalg af Spier-vine, resultatet af et frugtbart og langvarigt samarbejde mellem Spier og Coop. Partnerskabet har gennem årene introduceret en række nye vine, specielt udvalgt til Coops kunder.

Man kan godt opføre sig ansvarligt og samtidig tjene penge

Spier investerer også i kunsten ved at udvikle og støtte sydafrikanske kunstnere igennem Spier Arts Trust. The Creative Block Project er et eksempel på, hvordan både nye og etablerede  kunstnere kan komme til at tjene på og leve af deres indtægter gennem at samarbejde med Spier Arts Trust. 

Spier repræsenterer en model for, hvordan virksomheder kan operere ansvarligt og stadig opnå økonomisk succes. Gennem deres omfattende Growing for Good-initiativer demonstrerer Spier, hvordan virksomheder kan spille en kritisk rolle i både miljøbeskyttelse og social forbedring. 

Så næste gang, du køber en flaske Spier-vin, så tænk på, at du dermed er en del af en bevægelse, der arbejder hen mod en bedre fremtid, ikke kun for Sydafrika, men for hele verden. 

"Den Døende Slave", skabt af Marco Cianfanelli i samarbejde med Spier Architectural Arts og Spier Arts Academy, er et eksempel på Spiers initiativer, der tilbyder lokale samfund en vej væk fra fattigdom og arbejdsløshed. Skulpturen, der måler 42,6 kvm, består af 9 mosaiksøjler og er resultatet af 5 måneders arbejde (998 timer) udført af 10 kunstnere. Disse kunstnere samlede 225.000 stykker glas, porcelæn, granit og marmor. Designet er inspireret af Michelangelos marmorskulptur med samme navn fra den italienske renæssance. "Den Døende Slave" fungerer som en påmindelse om de slaver, der hjalp med at etablere vinmarkerne i Cape-området fra det 17. til det 19. århundrede. Omkring 60.000 slaver blev transporteret til området mellem 1652 og 1807, inden slaveriet blev afskaffet.

Læs mere om