Sod er farligt - undgå lysene soder
Husk at lufte ud
Skal man forebygge sodpartiklerne i hjemmet, er det op med vinduerne, når lysene er slukket.
»Alle
lys soder. Nogle soder bare mere end andre. Når man lufter ud, sikrer
man indeklimaet. På samme måde vil man jo også lufte ud, når der er
stegeos i køkkenet,« siger Malene Teller Blume.
Lys er hygge
Intet spreder stemning som et tændt, levende lys, når dagene bliver korte og vejret koldt. I Skandinavien er vi vilde med at finde tændstikkerne frem og tænde lys, hvad enten det er ranke lys i flotte stager, fyrfadslys eller bloklys.
»Det store salg af lys ligger i perioden fra slutningen af september og til februar, hvor det er mørkt udenfor. Højsæsonen er selvfølgelig i november og december, hvor vi skal have lys til juledekorationer og adventskranse,« fortæller Heidi Rode, der er kategoriplanlægger for lys og servietter i Coop.
Sodtest giver sikre lys
Når lysene står tændt i stuen, kan sodpartiklerne være svære at se. Men når stearinlysene er pustet ud, er du ikke i tvivl om, at stearinlys udsender små sodpartikler. Er lysene slukket, kan du lugte, at der har været lys tændt. Sodpartikler er usunde for mennesker, hvis man indånder dem i en høj dosis. Partiklerne er ultrafine og ender nemt i lungerne, hvor de sætter sig fast. Forskere mener, at sodpartikler kan øge risikoen for blandt andet lungesygdomme.
For at gøre risikoen minimal har EU en standard for, hvor meget et lys må sode. Overholder lyset denne standard, vil lyset have en god kvalitet og altså sode relativt lidt. Det er dog ikke et lovkrav, at lysene skal være testet og godkendt efter denne standard. Coop begyndte i første omgang for seks år siden at stille krav om, at alle lys i Coops eget mærke ID skulle overholde de nye krav.
Sodindekset måles ved at sætte et levende lys til at brænde under en glasplade i fire timer. Testen gentages tre gange, hvorefter man måler sodningen på glaspladen.
Coop har selv strammet reglerne yderligere for leverandørerne, og Coops grænse for levende lys er et sodindeks på 1. På nogle af Coops lys er sodindekset så lavt, at det næsten ikke kan måles:
»Vores egne fyrfadslys har et sodindeks på 0,05,« fortæller Malene Teller Blume.
Pas på lysene når de er tændt
Kvaliteten af stearinen eller parafinen, fremstillingen af lyset og selve vægen har meget at sige, når det gælder sodning. Urenheder i stearinen kan betyde, at lyset afgiver sod, når det er tændt. Men lysets kvalitet er ikke det eneste, der har betydning for, hvor meget det soder.
»Det er vigtigt, at man har gode vaner og passer sit lys godt, når man har levende lys tændt. En af de typiske årsager til, at et lys soder, er, at lyset står i træk,« siger Malene Teller Blume.
Bloklys skal brænde længe - eller skæres ned hver gang
En anden typisk fejl sker, hvis man ikke har sine store lys tændt længe nok første gang. Et bloklys har en stor diameter, og det er vigtigt, at bloklyset er tændt i mindst fire timer, inden man slukker det.
»Bloklys skal være tændt i lang tid, ellers risikerer man, at flammen brænder ned i et hul. Brænder flammen ned i hullet, kan flammen ikke få ilt nok, og så begynder lyset at sode,« siger Malene Teller Blume.
På samme måde skal lys heller ikke stå for tæt. Lys skal stå mindst 10 centimeter fra hinanden, så man sikrer, at lysene har ilt nok til at brænde rent. Når det gælder sikkerhed ved lys, er udgangspunktet, at man altid skal slukke lys, der ikke brænder, som man forventer.
Bliver flammen for stor, er der noget galt – og får skæret fra lyset en ny farve, er der formentlig klumper fra vægen eller en urenhed i vægeskålen. Urenheder kan betyde, at lyset brænder skævt eller der går hul siden, så stearinen løber ud.