Smart eller uretfærdigt? Ikke alle skal spise lige meget for at tage på
Særlig tarmflora gør det nemmere at tage på
Har du en mistanke om, at fedtet sætter sig nemmere på din krop end andres, selvom I spiser præcis det samme? Så kan der faktisk godt være noget om det.
Ifølge ny forskning fra Københavns Universitet ser det ud til, at en gruppe af danskerne har en særlig sammensætning af bakterier i tarmen, der trækker mere næring ud af maden, end den gør hos resten af befolkningen. Samtidig er denne gruppe i gennemsnit 10 procent tungere, svarende til 9 kilo.
Tarmens mikroskopiske beboere kan altså muligvis være medskyldige i, at nogle tager mere på, selvom de hverken spiser større mængder eller mere usund mad, end andre gør. Noget, der enten kan ses som smart overlevelsesmekanisme eller en uretfærdighed, afhængigt af hvem man spørger.
Kan øge risikoen for overvægt
»At vores tarmbakterier er gode til at trække energi ud af maden, er jo som udgangspunkt en god ting, da bakteriernes omsætning af mad frigiver ekstra energi i form af for eksempel kortkædede fedtsyrer, som er molekyler, vores krop kan bruge som energi. Men hvis vi spiser mere, end vi forbrænder, så kan det ekstra energiudtræk fra tarmbakterierne måske over tid øge risikoen for overvægt,« siger Henrik Roager, der er lektor fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, ifølge pressemeddelelsen.
Overvægt handler ikke kun om mad og motion
Den nye viden om vores tarmbakterier og energiomsætning peger altså på, at overvægt ikke nødvendigvis hænger sammen med, hvor meget man motionerer, eller hvor sundt man spiser.
Det har måske også noget at gøre med, hvilken sammensætning af bakterier man har i tarmen.
Hvem er dine tarmbakterier?
- Tarmbakterierne er i antal som en hel galakse i vores tarm, og der findes svimlende 100 milliarder af dem pr. gram fæces.
- Alle mennesker har en unik sammensætning af tarmbakterier, som er formet af vores genetik, miljø, livsstil og kost.
- Tarmbakterierne i tyktarmen nedbryder de dele af fødevarer, som vores egne fordøjelsesenzymer ikke kan – f.eks. kostfibre.
- Mennesker kan inddeles i tre grupper på baggrund af forekomsten af tre hovedgrupper af bakterier, som de fleste af os har: B-typen (Bacteroides), R-typen (Ruminococcaceae) og P-typen (Prevotella).
Kilde: Københavns Universitet