Skal oxalsyren i spinat neutraliseres?

Hvorfor står der aldrig i opskrifter, at man skal tilsætte nonoxal?
?

Skal man tilsætte nonoxal til rabarber og spinat for at neutralisere oxalsyren, som æder kalken i den mad, man spiser sammen med spinat/rabarber?

I opskrifter i dag står der aldrig noget om, at man skal tilsætte nonoxal. Så i dag betyder det ikke noget, at rabarber og spinat æder kalken. Eller hvad?

Carina Buch Jakobsen, Frederiksberg

Svar fra Leif Skibsted

Man behøver ikke at neutralisere oxalsyren i spinat og rabarber, hvis man spiser mejeriprodukter.

Mælk og andre mejeriprodukter er for de fleste den vigtigste kilde til calcium, der er den aktive del af kalk. Ved en normal kost vil mængden af oxalat fra grøntsager være lille i forhold til mængden af calcium, så selvom en del af calcium bindes af oxalat som bundfald under fordøjelsen, vil der stadig være tilgængeligt calcium.

For personer, der fravælger mejeriprodukter, er forsyningen af calcium mere kritisk, og her kan man supplere med et calcium-kosttilskud. Nonoxal er et opløseligt calciumsalt.

 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om