Skal man prikke hul på vabler?

De små væskefyldte blærer, som enhver løber eller vandrer kender til, kan gøre modbydeligt ondt. Folk er ikke altid enige om, hvorvidt det er bedst at prikke hul eller lade stå til, men eksperten råder alligevel til at prikke hul på dem
Hæl med vabler

Vil du undgå vabler, skal du købe ordentlige sko og bruge frottésokker til sport

Prik hul og sæt plaster over

»Prik hul på vablen med en ren nål, tøm væsken ud og lad så blærelåget sidde,« fortæller overlæge og dr. med. Jørgen Seerup fra hudafdelingen på Bispebjerg Hospital.

Han fortæller, at hvis man vil være sikker på, at nålen er ren, kan man vaske den med vand og sæbe. Når vablen er tømt, skal man bare sætte et lille plaster over og ellers holde en pause med at lave det, der nu var skyld i vablen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Man må ikke klippe i vablen

Ifølge Jørgen Seerup er den bedste forbinding huden selv, derfor skal man ikke klippe blærelåget af vablen. På den måde blotter man den sarte indre del af overhuden, og der er større chance for infektioner.

»Vabler heler 3-5 gange hurtigere, hvis man lader ”låget” sidde, fordi hudceller heler bedst i fugtigt miljø, og ved at skære det løse hud af, risikerer man, at huden udtørrer og krakelerer i stedet,« fortæller Jørgen Seerup.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Væn din hud til belastning

Vabler på fødderne opstår oftest ved mekanisk friktion, det vil sige ved hårdt tryk det samme sted. Trykket er mere, end huden kan modstå, og der opstår en revne mellem den ydre og den indre overhud, som fyldes med væske.

Det er meget forskelligt, hvor stærk eller svag hud, vi har, og hvor let vi får vabler.

»Men man kan faktisk vænne sin hud til at undgå vabler ved at udsætte den for vedvarende belastning,« fortæller Jørgen Seerup.

Undgå at bruge bomuldsstrømper

For at undgå vabler, når man går og løber, anbefaler Jørgen Seerup, at man køber ordentligt fodtøj og derudover også kigger lidt på sine strømper.

»Bomuldsstrømper er rigtig gode til at suge fugt, men de hænger også fast i huden, hvilket øger friktionen og kan medføre vabler,« siger han.

Til sport skal man derfor kigge efter et par frottésokker, hvor de små løkker på indersiden af sokken ikke hænger fast i huden.

Læs mere om