Skal frugt og grøntsager skylles, når de har været pakket ind?
De yderste salatblade beskytter et iceberg, men skyl alligevel
Icebergsalat er et kompakt salathoved, og i supermarkedet er iceberg altid pakket ind i tynd folie, blandt andet for at sikre holdbarheden. De yderste blade slutter så tæt, at jord og bakterier stort set ikke finder vej ind til salatens inderste blade.
Alligevel bør du skylle icebergsalat, inden du bruger salatbladene i salater, lyder rådet fra Fødevarestyrelsen.
Hundredvis af danskere får opkast og diarré på grund af bakterier
Bakterier på frugter og grøntsager giver nemlig hvert år hundredvis af danskere opkast og diarré. Fødevarestyrelsens seneste opgørelse viser, at sygdomsudbruddene sker på grund af frugter og grøntsager, som er importeret fra især Asien, Afrika og det sydlige Europa. Samtidig har der siden 2010 været et stigende antal tilbagetrækninger af frugter og grøntsager fra supermarkeder.
Virus og bakterier kan overføres fra frugt og grønt, når der eksempelvis er brugt beskidt vand til at dyrke eller skylle grøntsagerne med.
Bakterier og virus kan også skyldes dårlig håndhygiejne, både hos de mennesker, der har høstet, og hos andre kunder i supermarkedet, hvis de rører direkte ved uindpakkede frugter og grøntsager.
En skylning fjerner også eventuelle vandopløselige pesticider, der kan være brugt til at sprøjte frugter og grøntsager med.
Undgå at sprede bakterierne
- Skyl først de grøntsager og bær, der er mest beskidte. Tag for eksempel jordbær med jord på fra, skyl dem, inden du skyller bærrene samlet.
- Lad ikke uskyllet frugt og grønt være på et skærebræt, du senere bruger til skyllede frugter og grøntsager.
- Vask hænder, efter at du har skyllet madvarerne, og inden du snitter eller hakker.
- Du bør skylle både økologisk og konventionelt dyrket frugt og grønt.
Agurken skal også skylles
Agurken er en af de grøntsager, danskerne køber allerflest af. Oftest pakket ind i folie. Men beskytter folien ikke mod bakterier?
Nej, ikke nødvendigvis, lyder svaret fra Fødevarestyrelsen. Indpakning beskytter mod bakterier overført fra andre kunder i butikken, men uanset om agurken er pakket ind, bør du skylle den, inden du spiser den.
Skyl (næsten) alle frugter og grøntsager
Som udgangspunkt bør du skylle alle frugter og alle grøntsager for at mindske risikoen for sygdomme, lyder de officielle råd.
Eneste undtagelse fra skyllerådene er frugter med tyk skræl – og hvor du ikke skal spise skrællen. Du kan altså undlade at skylle en banan, hvis du ikke rører ved den spiselige del af bananen med de samme fingre, som du har brug til at skrælle frugten.
De generelle råd til hygiejnisk håndtering af frugt og grønt lyder:
- Fjern salatbladene fra stokken og skyl bladene. Brug eventuelt en salatslynge til at tørre bladene eller læg bladene på et rent viskestykke for at tørre dem.
- Skyl frugt, salat, spirer, krydderurter og gnavegrønt, inden du spiser det råt.
- Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem som snack. Specielt babymajs har en struktur, hvor det er svært at skylle al forurening af. Et kort opkog giver en ekstra sikkerhed.
- Kog frosne bær i et minut, før de anvendes i retter, der ikke varmebehandles før servering, f.eks. smoothies.