Skal du betale skat af dine drikkepenge?

Hvis du arbejder i servicebranchen som tjener, rengøringsdame eller noget helt tredje og modtager drikkepenge, findes der en række regler for, hvordan og om du skal betale skat af de penge.

Der er forskel på skattereglerne, alt efter om drikkepenge bliver givet kontant eller på dankort

Drikkepenge, der lægges oven i lønnen

Hvis din arbejdsplads er en del af en overenskomst, hvor du har krav på en bestemt løn plus en række tillæg, så er denne løn A-indkomst, det vil sige skattepligtig. Hvis drikkepengene indgår i lønnen, skal der betales skat af dem på samme måde som resten af lønnen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Drikkepenge, der betales direkte til medarbejderen 

Hvis du modtager drikkepenge direkte i hånden fra en kunde, er det som udgangspunkt B-indkomst, som ikke vedrører din arbejdsgiver. Det vil eksempelvis være tilfældet, hvis kunderne på en restaurant giver tjeneren drikkepenge for god betjening. Som B-indkomst skal du selv indberette pengene på din selvangivelse. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Drikkepenge, der deles mellem personalet

Hvis personalet på et hotel, restaurant eller lignende laver en indbyrdes aftale om, at de deler de drikkepenge, som de samlet set modtager fra kunderne, skal de enkelte ansatte betale skat af de drikkepenge, som han eller hun selv har modtaget fra kunderne. Grunden til, at der skal betales skat af de penge, er, at de er en del af en nedfældet fælles aftale på arbejdspladsen.

Drikkepenge, der gives videre til arbejdsgiveren

Hvis det er kutyme på arbejdspladsen, at drikkepengene betales til arbejdsgiveren, så er det som udgangspunkt en indtægt for restauranten eller firmaet. Ifølge SKAT’s regler er det en forudsætning, at alle kunder er informeret mundtligt, eller at det er oplyst under firmaets vedtægter.

Hvis arbejdsgiveren eksempelvis bruger drikkepengene til at holde julefrokost for personalet eller andet skattefrit arrangement, bliver der ikke noget at beskatte hos de ansatte. Hvis arbejdsgiveren derimod deler drikkepengene ud helt eller delvist til personalet, er der tale om en bonus, der skal beskattes som A-indkomst.

Drikkepenge, der betales med dankort

Hvis en kunde betaler drikkepenge med sit dankort, eksempelvis ved at lægge drikkepengene til det beløb, regningen lyder på, skal pengene betales direkte til arbejdsgiveren. Hvis din arbejdsgiver efterfølgende udbetaler pengene til dig som medarbejder, skal beløbet anses som løn. Dermed skal der betales skat af pengene som almindelig A-indkomst.

Læs mere om