Se selv, om der er for meget salt i 12 af dine almindelige fødevarer
Salt øger blodtrykket
Fra december skal alle emballager på fødevarer have en næringsdeklaration, der viser mængden af salt i din fødevare. Hidtil har det været frivilligt for producenterne at oplyse indholdet, og det er ikke altid, du har kunnet læse på din ost, om den hørte til i den salte ende, eller om der ikke var brugt meget salt i fremstillingen af osten.
Saltindholdet er vigtigt at kende, fordi meget salt i maden øger blodtrykket og risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Når vi derimod sparer på saltet, falder blodtrykket, især hvis du er ældre, har for højt blodtryk eller er overvægtig.
Hvad er meget salt?
Men hvad er meget salt? En god målestok for, hvor den sunde grænse for salt går, er nøglehulsmærkets grænser for salt. Se her, hvor meget salt, der må være i din fødevare for at være inden for nøglehulsmærkets grænse. Mængden er per 100 gram:
- Rugbrød 1,2 gram
- Hvedebrød 1 gram
- Ost bortset fra frisk ost 1,6 gram
- Friskost 0,9 gram
- Kødpålæg som rullepølse og hamburgerryg: 2,5 gram
- Færdigretter som pizza 1 gram
- Supper 0,8 gram
- Vegetabilsk pålæg 1 gram per 100 gram
- Knækbrød og skorper 1,3 gram
- Sovser til middagsretter 0,8 gram
- Røget og gravet fisk som laks eller hellefisk 3,0 gram
- Kaviar og anden halvkonserves af fisk 3,0 gram
- Morgencerealer som for eksempl mysli eller kornflakes 1 gram
Det er ikke kun salt, der skal deklareres efter de nye regler fra december 2016, men også energiindhold, fedt, mættede fedtsyrer, kulhydrat, sukkerarter og protein.
Bruger du nøglehulsmærkningen, er du sikker på, at produktet altid lever op til kriterierne for at spare på fedt, sukker og salt og indeholder flere kostfibre og fuldkorn end normalt inden for kategorien af varer.
Kilde: Kvalitetskonsulent i Coop Signe Povelsen Ravn.