Sådan undgår du brune æbler
Brug citronsaft
Fyld en skål med vand og et godt skvæt citronsaft, inden du skærer dine æbler. Put løbende den skårne frugt op i skålen. Citronsyren stopper oxideringen og hæmmer det enzym, der gør æblerne brune. Oxidering er en kemisk proces, hvor et eller flere stoffer reagerer, når de udsættes for ilt. Alternativt kan man smøre sin kniv med en halv citron med jævne mellemrum eller pensle citronsaft direkte på frugtstykkerne. Derved stoppes oxideringen i æblets overflade. Hvis du ikke har citron, kan eddike eller saft fra andre citrusfrugter også bruges.
Brug saltvand
Letsaltet vand er også en effektiv metode. Opløs en halv teske salt i en liter vand, og lad æblestykkerne trække i vandet i cirka 5 minutter. Efterfølgende kan stykkerne skylles i koldt vand. Den korte trækketid og skylningen sikrer, at dine æbler forbliver pæne - uden at smage af salt.
Danskvand virker også
Kulsyreholdige drikke har en lav pH-værdi og kan derfor også bruges til at hæmme den brune farve. Hvis du ikke har lyst til at hælde cola over børnenes æblesnack, kan du i stedet bruge danskvand - gerne med citrus.
Blancher æbler til madlavning
Hvis du skærer æbler til kager, æblegrød eller varme madretter, kan du med fordel blanchere æblerne i kogende vand i 2-5 minutter. Metoden gør æblerne bløde, så den er ikke anbefalet, hvis æblerne skal spises rå. Kogningen deaktiverer enzymerne og giver flotte ablestykker til æblekage, flæsk eller grød.
Pak æblerne godt ind
Ilt er æblets fjende mod friskhed, og selvom du har givet æblerne en tur i saltvand eller citron, stopper bruningsprocessen ikke fuldstændig. Pak æblestykkerne tæt ind i husholdningsfilm, hvis de for eksempel skal med på madpakken.