Giv de nyplukkede æbler længere levetid – på 5 forskellige måder

Mange af de skønne danske æbler går tabt, fordi haveejerne ikke ved, hvordan de gemmer æblerne og har glæde af dem hele vinteren. Her er tips til at forlænge æblernes levetid.

Opbevar æblerne koldt, fugtigt og i kasser

Garagen, carporten, kælderen eller udestuen er gode steder at opbevare æbler.
Rummet skal bare være køligt, men helst uden hård frost. Det er også godt, hvis der er fugtigt i rummet, så rynker æblerne ikke.
Æbler skal ligge i rene kasser af træ eller plastik, og gerne så der kan komme meget luft til æblerne. Hvis der ikke er nok huller i dine kasser, kan du lave flere huller, så du sikrer luftventilation.

Åbne poser

Ifølge Haveselskabets eksterne æbleekspert, Boi Jensen, der er podemester og planteskoleejer, behøver du blot en carport, garage eller lignende og så at lægge æblerne i åbne plastikposer, for at sikre, at de ikke smitter hinanden med dårligdomme, og at der er fugtigt omkring æblerne.

Lukkede poser

Det vrimler med lækre æbler i de danske haver, og det vrimler også med holdninger til, hvordan man bedst opbevarer æblerne.
Prøv denne variant med lukkede poser.
Her plantes 5-10 æbler i hver pose, luften suges ud og der bindes knude på posen.

Undgå frost i frugten

Hvis du er bekymret for, at dine æbler skal få det for koldt, kan du hjælpe dem med at holde varmen ved at dække dem med nogle tæpper.

Frost 2.0

Og som med alt andet inden for æbleopbevaring er der mere end en vej.
Du kan også holde dine æbler varme ved at pakke dem ind i avispapir.

Tag de dårlige fra

Når du har plukket æblerne, så sørg for ikke at smide dem ned i kasserne. De skal nemlig helst undgå at få stød.
Du skal også sørge for at sortere de skadede og plettede æbler fra, da der ellers kan sprede sig svampesygdomme fra pletterne, der kan smitte de andre æbler og få dem til at rådne. Det er også en god ide at gennemgå dine æblekasser hver 14. dag og sortere de æbler fra, der er blevet dårlige

Undgå ubudne gæster

Mus er ikke en gæst, vi ønsker besøg af, når vi har æbler i garagen.
Hvis du har problemer med mus, kan du musesikre kasserne.
Du skal sørge for at musen ikke kan kravle op i kassen. Det gør du f.eks. ved at tage en palle og sætte høje stålben på, som musen ikke kan kravle op ad.

Kog, bag og sylt

Æbler kan selvfølgelig også opbevares på mange andre måder end i kasser.
De kan koges til mos og opbevares i fryseren. En af Samvirkes læsere har skrevet til os, at æblemos med fordel kan koges helt uden sukker og kan herefter bruges i en masse forskellige opskrifter - i boller, i sødt bagværk, som basis for fyld i sundere kanelsnegle og selvfølgelig oven på havregrøden.
Æblerne kan også bruges til chutney, æbletærter, æblegele, æblemarmelade, æblesmør eller som på billedet – æbleringe.

Hvis du har andre gode ideer til opbevaring, vil vi meget gerne høre dem. Skriv i kommentarfeltet nedenfor.