Sådan skider du i skoven

Når du står ude i naturen, og den pludselig kalder, kan det være godt at have forberedt sig lidt, inden man træder af og besørger.
træ i skoven

Det kan godt virke uoverskueligt, hvis man skal besørge i skoven. Men fat mod, her er din guide til at skide i skoven

Kunsten at træde af på naturens vegne

 • Grav og begrav. At grave et hul og begrave sin lort er den mest almindelige måde at besørge på i skoven. Lortehullet bør være mindst 70 skridt fra vand, stier og teltpladser. Hullet skal være mindst 20 cm dybt eller cirka så dybt, som en almindelig vandflaske er høj. Se nærmere beskrivelser af det perfekte hul nedenfor.
 • Papir. Du må godt komme toiletpapir ned i dit hul, men sørg for, at det ikke er parfumeret. Og sørg for at bruge så lidt som muligt. Toiletpapir tager længere tid at nedbryde end afføring, så du kan også pakke det brugte toiletpapir ned og tage det med tilbage til civilisationen.
 • Alternativ til papir. Meget andet end papir kan bruges til at tørre enden med. Blade, sten eller sne. Sørg for at begrave, hvad du end har brugt til at tørre dig med, i dit hul.
 • Hænderne. Husk sprit til at rengøre hænderne med. Hvis græsset er vådt, kan det også bruges til at vaske hænder i.
 • Frost. Er du havnet i en dybfrossen skov, og kan du ikke grave et hul, så kan du blive nødt til at tage lorten med dig. Se gode råd om at transportere afføring i afsnittet om vildmarken.
 • Benene. Hvis du tager lang tid om at besørge, risikerer du at få krampe i benene, når du indtager skovskiderstillingen. Men det er der råd for. Der er selvfølgelig opfundet en transportabel toiletstol.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

At grave det perfekte hul

 • Forbipasserende. Sørg for, at du ikke kan blive set af andre i skoven. Hvis det kan lade sig gøre, så placer dig, så du har god udsigt, samtidig med, at du sidder skjult.
 • Hold fast. Det perfekte hul har en gren tæt på, man kan holde i, så man ikke får krampe i benene.
 • Jorden. Det er bedst, hvis der ikke er for mange rødder eller sten, man skal grave forbi. Det perfekte hul graves i god muldjord, der er let at grave i.
 • Genbrug. Skal man være det samme sted i flere dage, kan et hul godt genbruges, men så skal det graves dybere fra starten, og hver gang, der er besørget i hullet, bør man smide jord på.
 • Tilpas afstand. Hullet skal være cirka 20 cm dybt og være mindst 70 skridt fra bække, åer og søer, og man skal sørge for, at der ikke løber en kilde under jorden lige, hvor man graver. Kommer der vand i ens hul, når man graver, bør man finde et andet sted at grave. Placer hullet langt fra stier og teltpladser.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

I vildmarken

 • Transportabelt skiderør. Hvis du er i et naturreservat, eller du af en eller anden årsag ikke kan efterlade dine efterladenskaber, så kan du købe eller bygge dit eget transportable toilet. Det er et aflangt rør med skruelåg, så man kan transportere sin afføring med hjem og skylle den ud i toilettet. Se mere på den amerikanske hjemmeside for udendørsmennesker BLM.
 • Tupperware. Hvis man ikke er så fin på den, kan en simpel tupperwarebeholder også bruges som afføringsdepot under vandreturen.
 • Poser. Der findes forskellige firmaer, der producerer nedbrydelige poser med pulver i, der får lorten til at nedbryde hurtigere. Se blandt andet GO Anywhere, ReStop and Biffy Bags. Man kan også lave sin egen hjemmelavede skidepose. Hvor man kommer kattegrus i en biologisk nedbrydelig pose. Men sørg for at gemme poserne godt af vejen, så de ikke ligger og lyser op i landskabet.

Læs mere om