Sådan opbevarer du honning
Bakterier trives i fugt, og det finder de ikke i en honningkrukke - derfor er honning langtidsholdbar. Væskeindholdet i honning er naturligt på 17-19 procent og maksimum 20, så bakterier og skimmelsvampe må kæmpe for deres liv i krukken. De sidste 80 procent er sukker, som bierne har udvundet fra blomsternes nektar. Den høje sukkerkoncentration hjælper til med at dræbe bakterierne, fordi sukkeret suger væske, og på den måde dør bakterierne ved at udtørre(osmotisk udtørring).
- Skru låget ordentligt på - der er allervigtigst, hvis du vil have en langtidsholdbar honning. Hvis låget er utæt, kan honningen nemlig suge fugt fra lugten, så stiger vandindhodlet i krukken, og bakterierne får for gode vækstbetingelser.
- Hold alle beskidte smøreknive og pilfingre fra honningkrukken - for de tilfører honningen bakterier og fugt.
- Stil honningkrukken i et køkkenskab eller på kældergulvet - tørt, mørkt og gerne køligt.
- Smag på din honning, selvom datomærkningen er overskredet - det smager harsk, når det er for gammelt til at spise.