Sådan laver du vaniljekranse som i de gode gamle dage
Ulovligt at have egen ovn
Indtil midten af 1800-tallet var det ulovligt at have egen ovn i de danske byer, fordi ilden kunne løbe løbsk. Så julekagerne stegt i fedt som klejner og hjulkager. Eller bagt på pande som æbleskiver og pandekager.
Støbejernskomfuret viste vejen for hjemmebagte småkager
Men i midten af 1800-tallet fik flere og flere husmødre støbejernskomfur med indbygget ovn. Og det gjorde det muligt at bage sine egne småkager. Så det satte gang i en rivende udviklingen af nye julekager. Både jødekagen og vaniljekransen stammer fra denne periode.
Opskrift på vaniliekranse fundet i kogebog fra 1866
Den Gamle By har fundet en opskrift på vaniljekranse fra Madam Mangors kogebog fra 1866. De er store, sprøde, smager af ægte vanilie og fyldte med knasende mandler. Hvis du ikke selv orker at bage, så kan du smutte forbi Den Gamle Bys bageri i Århus og købe de vidunderlige kranse.
Opskrift på vaniljekranse
Opskriften giver 80 store vaniljekranse.
Du skal bruge:
- 500 g mel
- 1 æg
- 350 g smør
- 250 g sukker
- ½ stang finthakket hel vanilje (stang og korn)
- 250 g søde hakkede mandler med skal
- 15 g bitre, hakkede mandler (søde mandler kan bruges)
Sådan gør du:
- Mandlerne ristes i ovnen, afkøles og hakkes fint. Mel, æg, smør, sukker, vanilje og mandler æltes godt sammen, så dejen slipper hænderne.
- Herefter rulles en tyk pølse. Skær dejen i små stykker, som trilles og lægges i små kranse med et stort hul, så dejen ikke løber sammen.
- Dup lidt ekstra mel på fingrene under trilningen.
- Hvis kransene skal have riller, kan dejen køres igennem en kødhakker med en særlig plade til vaniljekranse.
- Bages lysebrune ved 180 grader i 15-20 min.