Redaktionen anbefaler






Vaniljekransen blev først en del af det danske julesmåkagerepertoire i midten af 1800-tallet.
Indtil midten af 1800-tallet var det ulovligt at have egen ovn i de danske byer, fordi ilden kunne løbe løbsk. Så julekagerne stegt i fedt som klejner og hjulkager. Eller bagt på pande som æbleskiver og pandekager.
Men i midten af 1800-tallet fik flere og flere husmødre støbejernskomfur med indbygget ovn. Og det gjorde det muligt at bage sine egne småkager. Så det satte gang i en rivende udviklingen af nye julekager. Både jødekagen og vaniljekransen stammer fra denne periode.
Den Gamle By har fundet en opskrift på vaniljekranse fra Madam Mangors kogebog fra 1866. De er store, sprøde, smager af ægte vanilie og fyldte med knasende mandler. Hvis du ikke selv orker at bage, så kan du smutte forbi Den Gamle Bys bageri i Århus og købe de vidunderlige kranse.
Opskriften giver 80 store vaniljekranse.
Du skal bruge:
Sådan gør du:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10