Sådan lærer du din kat at komme, når du kalder
Skab en betinget refleks
Katte er ret intelligente dyr, så med lidt snilde og tålmodighed kan de sagtens lære at komme, når man kalder på dem.
»Men katte er ikke helt så domesticerede som hunde, det vil sige, at de ikke på samme måde er vænnet til omsorg og kontrol, så det kræver mange belønninger og en lidt større indsats fra ejerens side, for at det skal lykkes,« fortæller dyrlæge Paulette Topsøe-Jensen med speciale i familiedyr.
Hvis man skal træne sin kat til at komme, når man kalder, handler det om at skabe en betinget refleks, sådan som den russiske psykolog Pavlov dokumenterede, når han fodrede sine hunde og samtidig ringede med en klokke.
Katte kræver mange belønninger
Pavlov målte dyrenes produktion af mavesaft, som steg, når de fik serveret mad. Efterhånden associerede dyrene lyden af klokken med mad, og lyden af klokken var nok til, at produktionen af mavesaft gik i gang. Altså: når han ringede med klokken, vidste hundene, at der var mad.
»På samme måde er det, når man træner sin kat. I starten skal der være en belønning for at komme. Belønningen kan enten være, at ejeren kæler for katten eller giver den ekstra opmærksomhed, men ofte er det lettest at gøre det med mad og lettest, hvis man træner katten, fra den er rimelig ung,« siger hun.
Katte vil gøre meget for en enkelt reje
Man kan for eksempel kalde på katten og ryste med dåsen til tørfoder og så give katten mad, når den kommer. I de tilfælde, hvor man har tørfoder stående døgnet rundt, som katten bare kan spise af, skal der nok noget mere til.
»Så lokker det mere for eksempel at banke med dåseåbneren på tundåsen, samtidig med at man kalder på katten. Det kunne mine katte høre langt væk og kom straks løbende, når jeg kaldte på dem. De vidste, at min kalden og lyden fra dåseåbneren betød lækker tun. Efterhånden som man har man etableret den betingede refleks, er det ikke længere nødvendigt at servere tun. Hvis der skal endnu mere incitament til, kan 1 reje eller 2 gøre underværker. Katte vil gå langt for en enkelt reje,« fortæller Paulette Topsøe-Jensen.