Sådan hjælper du med at spare på vandet i tørken

Sommeren er over Danmark, og regnbygerne har været sparsomme. Det giver en knastør jord – og en stor lyst til at fylde havebassinet og tage en dukkert. Forsyningsselskaberne råder til, at alle sparer på vandet. Samvirke har 8 råd til, hvordan du nemt kan sænke vandforbruget derhjemme.

Tørkeindekset er i top

Ugevis med meget lidt regn og masser af solskin betyder, at tørkeindekset er i top. DMI har ikke tidligere opgjort tørkeindekset til 10 så tidligt på sommersæsonen som i 2023. I det tørre vejr stiger forbruget af vand, og mange steder anbefaler vandværkerne og forsyningsselskaberne, at danskerne sparer på vandet.

105 liter vand. Så mange liter brugte en gennemsnitlig dansker i 2021. Hovedparten af vandet bruges på bad og hygiejne, men det er ikke det eneste sted, du kan sætte ind, hvis du vil hjælpe med at spare på vandet.

Drop vanding af græsplænen, og vand kun krukker om aftenen

Et af de steder, hvor det er tydeligst, at tørken har ramt Danmark, er, når du ser ud på græsplænen. Græsset er blevet gult, og det kan friste til at sætte havevanderen op, så græsset får samme sommergrønne farve som alle de andre år.

Lad være med at vande græsplænen. Græsplænen kan sagtens overleve en tør sæson. Og lader du græsset stå i fred, er du med til at spare på vand og passe på vores ressourcer. Du skal dog være ekstra varsom i en tid, hvor græsset er tørt.

Vil du vande krukker, altankasser eller blomster, så vand kun om aftenen. Når solen er gået ned og temperaturen er lavere, fordamper vandet langsommere. Vand først, når der ikke længere er direkte sollys.

 

Undgå haveslangen, brug en vandkande i stedet

Vandforbruget er højere, når du bruger en haveslange, end når du vander blomster med vand fra en vandkande. Besparelsen skyldes, at du er mere præcis med vandmængden – og altså mindre rundhåndet – når du skal fylde vandkanden på ny og på ny og på ny. Fra en haveslange løber nemt 12 liter i minuttet. 

 

Drop havebassinet – brug vandpistoler eller tag på stranden

Et havebassin fyldt med vand frister, når sommertemperaturerne rammer de høje tal. En dukkert kan køle en overophedet krop, men fylder du vandbassinet, bruger du nemt hundredvis, ja måske tusindvis af liter vand. Vand, der kunne være brugt fornuftigere i en tid, hvor der er knaphed. Tag i stedet en tur til stranden eller find en sø, hvor du kan bade. Har du ikke tid til en udflugt, så fyld vandpistolerne og gå på jagt efter resten af familien med en finger på aftrækkeren. Vandgeværer og andre fugtige skydevåben kan fyldes med vand mange gange for de 1000 liter vand, der er i et mellemstort badebassin.

Mangler du inspiration til at finde en skøn strand, så læs Samvirkes guide til 8 fantastiske charterstrande i Danmark

 

Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op

Danskerne lægger i gennemsnit 3,2 kilo tøj i vaskemaskinen, når de vasker tøj. Opfører du dig som en gennemsnitsdansker, udnytter du langtfra vaskemaskinens kapacitet. De fleste vaskemaskiner kan nemt vaske 6 kilo tøj ad gangen. Moderne vaskemaskiner kan til et vist niveau tilpasse vandforbruget til mængden af tøj, men vandforbruget er ikke det halve, når du vasker 3 kilo i forhold til 6 kilo, da der altid skal anvendes en vis mængde vand. Det mest vandøkonomiske er altså at udnytte vaskemaskinens fulde kapacitet.

 

Gør brusebadet 1 minut kortere

Lidt mere end en tredjedel af vores vandforbrug kommer fra bad og anden personlig hygiejne. På en hed sommerdag kan det være forfriskende – og tiltrængt – med et svalende bad. En undersøgelse fra Videncenteret Bolius fra 2022 viser, at danskerne i gennemsnit bruger lige over 6 minutter under bruseren. Har du en moderne, vandbesparende bruser, giver det et vandforbrug på 36-48 liter. Kan du skære 1 minut af badet, sparer du 6-8 liter vand – eller 6-9% af dit daglige vandforbrug.

Læs artiklen: 7 gode råd til at spare penge på brusebadet. Her finder du masser af gode råd til, hvordan du kan bade smartere, hurtigere og billigere (og dermed spare på vandet)

 

Sæt vand i køleskabet – og brug resterne fornuftigt

Koldt vand fra hanen er skønt på en hed dag, men det er de færreste, der har iskoldt, tørstslukkende vand med det samme, vandhanen åbnes. Hæld vand i en kande og stil kanden i køleskabet – så undgår du at miste de par liter, der ender direkte i afløbet, hvis du bare lader vandet løbe, indtil det bliver koldt. En vandhane bruger op mod 16 liter på et minut. Dropper du at lade vandet løbe 15 sekunder, sparer du altså 4 liter. Det svarer til godt 3% af dit daglige vandforbrug. 

I stedet for at hælder slatterne ud, hvis du ikke drikker hele kanden, kan du hælde vandet på vandkanden og bruge det, når du vander sent om aftenen.

 

Skyl ikke opvasken, og drop at vaske op i hånden

Skrab tallerkenerne rene, inden du sætter dem i opvaskemaskinen. Der er ingen grund til at skylle servicet, gryder og pander, inden du lader opvaskemaskinen vaske op. Alle opvaskesmaskiner begynder arbejdet med et skylleprogram.

Drop i øvrigt også at vaske op i hånden. Du bruger langt mere vand på en håndopvask end på at vaske op i opvaskemaskinen. Vasker du op i hånden, kan du i øvrigt ikke opnå en temperatur, der gør opvasken ren på samme niveau som opvaskemaskinen.

 

Vask håndklæderne lidt sjældnere

Håndklæder fylder godt i vaskemaskinen, og tager du et ekstra bad i sommervarmen, kan du hurtigt fylde vaskemaskinen igen og igen, hvis du hele tiden skifter håndklæderne.

Sørg for, at hvert medlem af din husstand har sit eget håndklæde og kun bruger det, når de har taget et bad. Hæng håndklædet til tørring efterfølgende. Du er helt ren, når du træder ud fra bruseren – og derfor er der ikke mange bakterier i håndklædet. Bruger man sit eget håndklæde og får det tørret hurtigt i solen, kan der sagtens gå en uge, mellem man skifter håndklæder.

 

Løber vi tør for vand?

Grunden til, at vi skal spare på vandet, er ikke, at vi løber tør for drikkevand, hvis tørken fortsætter. Regnvand er nemlig mange år om at komme fra jordoverfladen ned til grundvandsmagasinerne i jorden. Når vandværkerne og forsyningsselskaberne anbefaler, at du sparer på vandet, skyldes det 2 ting:

  1. Pumperne på vandværkerne har kun en vis kapacitet. Der er også kun kapacitet til at rense en vis mængde vand. Når varmen stiger, stiger vores forbrug af vand – og det kan betyde, at vandværket ikke kan følge med efterspørgslen. Hvis forbruget overstiger kapaciteten, vil nogle forbrugere opleve, at der ikke er vand (eller vand nok) i hanen.
  2. Grundvandet er tæt forbundet med søer og åer. I nogle områder henter vandværkerne vandet tæt på jordoverfladen, og det er kun tilladt at pumpe en vis mængde vand op. Pumper vandværket mere vand op, vil vandstanden i søer og åer falde – og det har konsekvenser for plante- og dyreliv. 

Kilde: Danva

 

Læs mere om