sko

Sådan finder du de rigtige sko - guide til skojagten

Er du en gang imellem i tvivl om, om skoene nu virkelig passer? Om de er for bløde eller hårde, eller om de kommer til at gnave? Så læs med her. Sammen med fodterapeut Søren Nygaard giver Samvirke dig gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber sko.

Går du for længe i sko, der ikke passer, risikerer du at få skader i fødderne, som ofte først viser sig senere.

Lav en skabelon

Inden du tager hjemmefra, så lav en skabelon af din fod. Tag de strømper på, du almindeligvis går i, stil dig på et papir og tegn omridset af din fod. Klip skitsen ud og brug skabelonen til at prøve i skoen og se, om den bliver bøjet eller trykket, eller om din fod vil passe i skoen. Alternativt kan du tage indlægget ud af den nye sko, hvis det er løst, og stille dig på det og på samme måde se, om din fod rager ud over.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vælg sko med løst indlæg

Er der et løst indlæg i skoen, kan man altid bytte det ud med f.eks. et blødere indlæg med højere svang og på den måde opgradere skoene, så de passer bedre til ens fod. Selve skosålen er ikke lige så afgørende som indlægget, og er indlægget i skoene limet fast til bunden, er der ikke mulighed for at tilpasse skoene.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå sko, du ikke kan stramme

Sko, man hurtigt kan stikke i, som for eksempel har elastikbånd hen over vristen eller en lynlås i siden, er nemme at tage af og på, men sidder ofte for løst på foden. Rutsjer skoen frem og tilbage, kan det resultere i, at du får nedgroede negle og skæve tæer, så vælg sko med velcro eller snørebåndslukning, så du kan justere, hvor stramme de er.

Husk, at åndbarhed er vigtig

Har du fundet en sko, der både er bred nok, lang nok og har et løst indlæg, er det også en god idé at kigge på, hvilket materiale den er lavet af. Åndbare materialer er blandt andet Gore-Tex eller læder, der modsat flere syntetiske materialer ikke forhindrer foden i at ånde gennem skoen. Dette er vigtigt for at undgå fodsved og dermed også mindske risikoen for både svamp og vabler.

Pas på med høje hæle

Er du på jagt efter højhælede sko, bør du være opmærksom på, at det generelt ikke er sundt for foden. Den bliver nemlig trykket fremad i skoene, som bliver smallere i snuden, og dermed bliver foden klemt, og det kan give ligtorne og skæve tæer.

Læs mere om

sko