Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det italiensk salat og russisk salat?
Italiensk salat og russisk salat
Nu gælder det om at holde tungen lige i munden! Historierne om italiensk salat og russisk salat er nemlig både forvirrende og lapper ind over hinanden, fortæller madhistoriker Nina Bauer. Derfor gennemgår vi her de to majonæsebaserede salater på en gang – og noget kunne tyde på, at vi i Danmark har misforstået et eller andet.
»I Danmark mener mange, at italiensk salat hedder sådan, fordi farverne er de samme som i det italienske flag – grøn, rød og hvid. Men byder man en italiener på italiensk salat, vil han sige, at det er russisk salat, fordi italienerne mener, den er opstået i Rusland,« siger Nina Bauer.
Mad med historie
Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan:
Cæsarsalat
Skipperlabskovs
Bøf Stroganoff
Janssons fristelse
Knepkager
Dyrlægens natmad
Amagermad
Arme riddere
Benløse fugle
Salat-forvirring
Også i flere andre europæiske lande får man noget, der minder mere om, hvad vi forstår som italiensk salat, hvis man følger en opskrift på russisk salat.
»En af de forklaringer, jeg er stødt på, er, at den er opstået i Moskva i 1860’erne på et hotel eller en restaurant. Men det er svært at sige præcist, for det er i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, at alle de her majonæsebaserede salater begynder at dukke op, og det kan godt være svært at finde ud af, hvilken type, der er tale om,« siger Nina Bauer.
Er russisk salat en dansk opfindelse?
Men hvad så med den salat, vi i Danmark kalder russisk Salat? Det må simpelthen være en dansk opfindelse, vurderer Nina Bauer.
»Måske har den fået navnet, fordi den russiske ret, mange kender uden for Rusland, er borsjtj, som jo er rød og lavet på rødbeder. Jeg ved ikke, hvad russerne ville sige, hvis de blev præsenteret for det, danskerne kalder en russisk salat,« siger hun.