Kend forskel på en pisket og en rørt kagedej og få begge slags til at lykkes

Leder du efter kageopskrifter, der begynder med at æg og sukker piskes, og hader du de kageopskrifter, hvor smør og sukker piskes først, og hvor ægget bagefter skal røres i et ad gangen? Se her hvad forskellen er på pisket og ført dej, og se hvordan du kan redde den rørte dej, så den ikke skiller, når æggene røres i.
piskeris

Hvis dejen skiller, er smørret ikke blevet varmt nok, eller æggeblommerne er måske for kolde

Pisket dej er mere simpel end rørt dej

Der skal piskes masser af luft ind i kagedej, så vi får den eftertragtede svampede krumme, men fremgangsmåden på en pisket og en rørt dej er forskellig. Den piskede dej er mest simpel og kan rumme mest luft, fordi det er lettest piske luft ind i æg og sukker end i fedtstof, mens den rørte kage, der begynder med at smør og sukker røres sammen, giver den mest dybe smag. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Pisk altid, til sukkeret er helt opløst, før melet vendes i

Når opskriften begynder med at piske æg og sukker, pisk da altid i fire-fem minutter til sukkeret er helt opløst, før melet vendes i. Og husk, at jo grundigere du blander mel og bagepulver sammen, inden du vender det i massen af sukker og æg, jo mere bliver kagen ensartet og svampet med jævnt fordelte huller. Husk, at vende mel og dej forsigtigt i, ellers kan kagen blive tung og sej. Husk også, at bagepulver virker fra samme øjeblik det kommer i kontakt med væske. Derfor skal kagen bages umiddelbart efter, at bagepulver er tilsat.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tag ikke smør eller æg direkte fra køleskabet, når du skal lave rørt dej

Når opskriften er på en rørt dej, begynder du med at piske smør og sukker, før æggene røres i et ad gangen.  Tag ikke smør eller æg direkte fra køleskabet, men lad det opvarme en halv times tid på køkkenbordet, inden du går i gang. Pisk smør og sukker grundigt grundigt, gerne i op til 10 minutter, inden æggene tilsættes. Ellers risikerer du, at dejen skiller, når de sidste æg røres i. 

Rørt dej er en emulgering lige som mayonnaise

Når du laver kage af rørt dej, skal smør og æg skal arbejde sig helt ind i hinanden, så dejen ikke skiller. Det kaldes emulgering og er det samme, der sker, når man blander olie og æg i mayonnaise. Vi  varmer smørret op under piskningen, så det får den rette temperatur og bliver smidigt. Samtidig lægger smørret sig rundt om de små sukkerkrystaller. Smør og sukker er først klar til æggene, når det er helt cremet og hvidligt.  Emulgeringen sker, når æggene blandes i det bløde, tempererede smør. Hvis dejen skiller er smørret ikke blevet varmt nok, eller æggeblommerne er måske for kolde.

Sådan redder du en dej, der skiller, når det sidste æg røres i

Hvis uheldet er ude, og kagedejen skiller, når de sidste æg røres i, kan du alligevel redde dejen. Tilsæt et par spiseskefulde af opskriftens mel sammen med de sidste æg, så samler dejen sig igen. Husk også ved den rørte dej, at melet kun lige skal vendes i for at undgå en hård og tung kage, og at kagen skal i ovnen umiddelbart efter, at bagepulver er tilsat.