Karry er ikke bare ét krydderi men mange. Lær at lav din egen karry

Karry er ikke bare ét krydderi, men en krydderiblanding, der findes i masser af varianter. I Danmark er karry mest kendt fra retter som boller i karry, karrysild og kylling i karry, mens inderne sniger blandingskrydderiet ind i masser af forskellige retter, fortæller Hanne Holm, der har skrevet kogebogen "Karry". Bliv klogere på karry og få opskrifter, så du lave din egen karryblanding.

Karry stammer fra Indien og er en krydderiblanding, som er meget mere varieret, end den gule karry, du køber i poser eller glas i danske supermarkeder.

14 krydderier i en god karry

Gul og mild og en vigtig ingrediens i klassikere som boller i karry, karrysild eller kylling, men den gule karry, du kender fra supermarkedets krydderihylde er bare en slags karry. Karry er nemlig ikke et enkelt krydderi på linje med timian, gurkemeje eller laurbærblæde. Karry er en krydderiblanding, der findes i masser af varianter og typisk er blandet af op til 14 forskellige krydderier, fortæller Hanne Holm, der er forfatter til kogebogen ”Karry” og underviser i blandt andet asiatisk kogekunst: 

Det vidste du ikke om karry

Storbritannien indførte karry til Europa. Indien var en britisk koloni, og for at bespise de indiske lejesoldater fremstillede briterne en standardiseret karryblanding på baggrund af indernes masalaer.

Karry blev første gang brugt i danske kogebøger begyndelsen af 1800-tallet. I Maria Hemmingens Kogebog fra 1828 findes retter med and i karry og ål i karry. I 1837 bruger Madam Mangor også karry i sin kogebog. 

Karry er et af de mest populære krydderier i Danmark. 

»En karryret kan være både mild og stærk og tør og flydende, for en karryret er ikke et standardiseret ret. Hver egn og hver husmor har sin egen blanding af krydderier og råvarer.« 

I Indien findes karry som ord for et pulverkrydderi ikke, i stedet bruger man begrebet masala, som betyder krydderiblanding. Curry bruges om en stærk gryderet med grøntsager og måske kød. 

Karry findes i både grøn, gul og rød

Posen eller glasset med den gule karrypulver er mest kendt i Danmark, og i den typiske danske variant er det gurkemeje, der giver den gule farve. I karryblandingen findes typisk også korianderfrø og spidskommen samt chili og peber til at give karryen styrke i smagen. Endeligt er der en smule bukkehornsfrø, der er sunde, men ikke smager ret godt alene. 

»Inderne blander krydderierne, for at de skal være sunde. Maden skal tage hensyn til velvære og styrke kroppen,« siger Hanne Holm. 

Lav dit eget karrypulver

I karry kan også findes laurbærblade, muskatnød og sennepsfrø. I princippet er der ingen ende på, hvilke ingredienser man kan bruge i krydderiblandingen: nelliker, kardemomme og kanel kan også indgå, når inderne blander en masala. 

Når du laver din egen karryblanding, skal ingredienserne først blandes grundigt sammen. Brug eventuelt en morter. Den tørre krydderiblanding skal steges på en pande, og det er vigtigt, at du vender krydderierne konstant, så de ikke brænder på. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

I Thailand er karryen våd

Hvor den tørre krydderiblanding især bruges i Indien, bruger man i Thailand oftere en pasta, der er en ”våd” krydderiblanding. Og thaiernes karrypasta indeholder altid friske, knuste chilier og herudover typisk ingredienser som hvidløg, citrongræs og galangarod, der er fra ingefærfamilien. Farven på chilien bestemmer farven på den thailandske karry. 

Pastaen er grundingrediens i mange thairetter, der jo domineres af grøntsager, så brug bare karrypasta, når du laver vegetarretter eller wokretter, fortæller Hanne Holm. 

Lav din egen thailandske karrypasta

»Karrypasta er også ideel, hvis du skal grille fisk. Den tørre, indiske karry kan du bruge, når du laver stege ris, nudler, gryderetter med lam – ja eller i noget så dansk som hønsesalat.« 

Læs mere om