Kan man undvære vækkeuret?

Indstil hjernen og undgå helt at blive vækket af et bimlende vækkeur. Nogle mennesker kan træne sig til at komme op, når de skal, helt uden brug af vækkeur og alarmer. Søvnekspert Mikael Rasmussen forklarer, hvordan man gør, og hvem der kan droppe vækkeuret.

En del mennesker kan træne sig op til at klare sig helt uden vækkeur. 

Drop larmen og få hjernen til at vække dig

»Mange mennesker vågner hver morgen på et besluttet klokkeslæt – uden at bruge vækkeur og uden at nogen kalder på dem. De udnytter den gådefulde biologiske mekanisme – et hovedur – som kun mennesket har.«

Sådan lød det i Samvirke i 1968, hvor den vesttyske forsker Dr. Clauser blev interviewet om tidens søvnforskning. Dr. Clausers forsøg viste, at op mod 79% af befolkningen kunne trænes til at vække sig selv på nogenlunde faste tidspunkter hver dag. Samtidig følte forsøgspersonerne sig mere friske. 

Men kan du helt undvære vækkeurets kimen og få hjernen til vække dig, når du gerne vil op? Samvirke har spurgt søvnekspert Mikael Rasmussen. Og selvom det kan lyde tillokkende at droppe vækkeuret, er det ikke alle, der umiddelbart kan kaste sig ud i en hverdag uden vækkeure. I hvert fald ikke, hvis man vil være sikker på at komme ud af fjerene, når pligten kalder. 

 

A-mennesker er mindre afhængige af vækkeuret

Når det gælder søvn, deler forskerne typisk folk op i 3 typer: A-menneskerne, B-menneskerne og alle de andre. De udprægede A- og B-mennesker udgør samlet 30% af befolkningen, mens 70% af befolkningen hverken er udprægede A-mennesker eller B-mennesker.

A-mennesker er kendetegnet ved, at deres indre ur og rytme er lidt kortere end tiden. Altså er deres indre døgn lidt kortere end 24 timer. Derfor er A-menneskerne friske om morgenen og trætte om aftenen. 



Generelt er A-menneskerne også en del mere regelmæssige i deres søvn. De falder nemt i søvn og kommer nemt op om morgenen.



»A-mennesker har generelt en bedre synkronisering mellem deres døgnrytme og døgnets forløb. Hos A-mennesker kan man sagtens opleve, at de vågner før vækkeuret, springer op af sengen og er i gang. Det vil man ikke hos dem, der er B-mennesker,« siger Mikael Rasmussen. 

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gode råd, hvis du ikke kan sove

Stå op

Du bør ikke ligge og vende og dreje dig. Din seng skal være et rart sted at være og ikke forbundet med frustration.  Bliv oppe mindst 15 minutter, men heller ikke for længe. 



Undgå stærkt lys

Tænd ikke for meget lys, ellers slukker du for kroppens naturlige produktion af melatonin, der er et stof, vi danner naturligt, og som hjælper os med at falde i søvn. 



Sæt dig ikke foran fjernsynet

Lys fra fjernsynet eller computerens skærm kan gøre dig mere vågen, så undgå at tænde tv’et.

Drik varm mælk

Nogle gange kan det hjælpe at spise noget let. Det kan give ro i maven. At drikke varm mælk er også et godt husråd. Mælken indeholder et stof, der virker beroligende. Men spis og drik ikke for meget.

 

B-mennesker  vil typisk næsten aldrig vågne før vækkeuret

B-mennesker har et indre døgn, der er længere, end døgnet i virkeligheden er. Derfor har B-mennesker sværere ved at falde i søvn om aftenen end andre. B-menneskerne er også ofte trætte om morgenen og friskere end andre om aftenen. 



Fra naturens side skal mange B-mennesker næsten overbevise kroppen om, at den skal falde til ro – og det kan være en kraftanstrengelse at komme op om morgenen. 

»B-menneskerne vil typisk næsten aldrig vågne før vækkeuret, og gør de det, så er det sjældent, at de føler sig voldsomt friske,« forklarer Mikael Rasmussen.

Masser af regelmæssighed, hvis du skal undvære vækkeuret

Vil du helt undvære vækkeuret, kræver det i første omgang masser af regelmæssighed, når det gælder din søvn. Du skal helst stå op på nogenlunde samme tidspunkt i en periode, og du skal gå i seng, når du er træt. 



»Regelmæssighed er noget af det bedste for søvnen. Jo bedre vores søvn er, jo bedre har døgnrytmen det.

En god, stabil døgnrytme er vigtig, hvis man skal forsøge sig uden et vækkeur,« siger Mikael Rasmussen. 

Mikael Rasmussen mener, at A-mennesker får nemmere ved at klare sig uden et vækkeur. Fra naturens side er deres døgnrytme nemlig tæt synkroniseret med døgnets forløb. 

»Når man har en stabil døgnrytme, kan man forsøge sig med at sige, at ”I morgen skal jeg op klokken 6”, og dermed stille sit indre ud til det tidspunkt. Nogle vil sagtens kunne træne sig op til at klare sig uden vækkeuret, men det er langtfra alle,« siger Mikael Rasmussen. 

Tilhører du den store gruppe af danskere, der hverken er A-mennesker eller B-mennesker, er det også muligt for dig at lære at klare dig uden vækkeur.

Smid ikke vækkeuret helt væk

Inden du stiller vækkeuret på pulterkammeret eller i en kasse på loftet, så kan det være, at du skal bruge det som en ekstra sikkerhed for at komme op til tiden. I hvert fald til du er helt sikker på, at det indre ur virker. 

Dr. Clauser anbefalede i 1960’erne, at man, inden man gik i seng, fokuserede meget på det tal eller tidspunkt for, hvornår man ville vågne. Skulle man op klokken 7, kunne man med fordel binde 7 knuder på en snor eller tænke grundigt og tælle mange gange til 7, inden man faldt i søvn. 

35% af forsøgsdeltagerne i Dr. Clausers forsøg turde godt forlade sig på det indre ur og droppe vækkeuret. 

 

Læs mere om