Hvorfor holder gulerødder længere i en plastikpose end uden?

Emballage får ofte grøntsager og frugt til at holde længere, og derfor er emballage bedre end ingen emballage – også selvom emballagen er af plastik
Plastikposer med gulerødder

I det samlede klimaregnskab fylder produktionen af en vare langt mere end produktionen af emballage, og derfor er emballage en gevinst, for den rette emballage beskytter mod madspild, fortæller flere eksperter.

Emballage er forhadt, men er faktisk en gevinst for miljøet


Plastik er er forhadt af mange, for plastik er produceret af olie, og olie er skidt for klimaet. Derfor bør vi helt droppe at bruge plastik. Sådan lyder et argument for at droppe indpakning af frugt og grønt. Generelt bør vi bruge mindre plast og genanvende mere, men det vil være en rigtig dum idé at droppe emballagen til frugt og grønt. 


Miljøbelastningen ved produktion og transport af fødevarer er op mod 20 gange så stor som ved produktion af emballage, så derfor er det vigtigt at få maden til at holde sig så længe som muligt. Holder en madavare sig ikke frisk, får vi den ikke spist – og kunne vi udrydde madspild på verdensplan, ville vi kunne fjerne udledning af klimagasser til med det, der svarer til, hvad er stort land årligt udrydder. 


Emballagen er altså med til at mindske madspildet markant, og på den måde er emballage faktisk en fordel for miljøet. Det kan du læse meget mere om i vores artikel "Emballage er agurkens bedste ven"

Hvorfor kan gulerødder holde sig længere i en pose?


En plasticpose kan mangedoble holdbarheden på gulerødder. Gulerødder, der kommer uden en pose, kan kun holde et par dage, inden de blive bløde og kedelige, mens gulerødder, der bliver i den pose, de er købt i, typisk kan holde i en uge. 
Poserne, som gulerødder emballeres i, er perforerede – altså er der bittesmå huller i plastikken, som sikrer, at gulerødderne kan ånde. Dette for at undgå, at fugten spærres inde og får gulerødderne til at rådne.


Når gulerødderne er høstet, sker der en naturlig respiration, hvor guleroden ”ånder” og vand fordamper til omgivelserne. En pose kan holde på den rette mængde vand og sikre, at gulerødderne stadig kan ånde, så der ikke opstår råd. Det har Merete Edelenbos, der i mere end 25 år har forsket i emballage til og opbevaring af frugt og grønt fortalt i artiklen "Den rigtige plastik holder frugt og grønt frisk længere".

Kunne man ikke bare sælge gulerødder i løs vægt? 

Det kan virke oplagt at skippe plastikken og sælge gulerødder i løs vægt, så kunderne i butikken selv kan bestemme, hvor mange de vil køre, men adskillige undersøgelser har vist, at det giver et større madspild i butikken, når frugt og grønt sælges enkeltvis end i poser. Forklaringen er primært, at frugt og grønt holder sig væsentligt kortere, når den enkelte frugt eller grøntsag er uemballeret. 
Især tidligt på sæsonen er den naturlige respiration fra gulerødder stor. Det betyder, at gulerødder ikke holder ret længe, inden de har afgivet så meget fugt, at de bliver kedelige. En pose kan holde på fugten og dermed forlænge holdbarheden. 
 

Kilde: DTU og Merete Edelenbos, lektor på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet

 

Videoen er optaget i 2017