vin

Hvilken vin skal du drikke til påskelammet?

Få gode tips til vine, der kan skylle påskelammet ned – fra hoved til hale. Til lammekøllen med flødekartofler kan du f.eks. prøve en vin fra Sydrhône.

Jo mere knald der er på krydring, desto mere koncentration i vinen. En rosastegt lammemørbrad med en grøn salat (der f.eks. passer til en rosé fra Provence), skal altså ikke have en vin som en lammekølle med hvidløg, rosmarin, citronskal og hele svine(lamme)riet. 

Hvilken vin skal du drikke til lam?

Chancerne for, at du gerne vil drikke vin, når du spiser lammekød, er temmelig store, vil jeg gætte på. Her i kongeriget er lam nemlig stadig mere gæstemad end hverdagsmad og med ’højsæson’ i påsken.

Men hvad skal du så drikke til? Det afhænger af 2 ting: den valgte udskæring, og hvordan du krydrer og tilbereder dit lam. Lad os starte med udskæringerne.

Pinot noir til lammemørbraden

Lammemørbrad og -filet er mildtsmagende udskæringer, der ikke skal have for kraftige vine. Prøv f.eks. en vin på pinot noir, gerne oversøisk. Så får du en blid sødme, der klæder kødet fint. Du kan også gå oldschool og drikke et bordeauxblend eller en tør cabernet sauvignon til.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Prøv en sangiovese til lammekronen

Lammerack, ofte fejlagtigt kaldet lammekrone, er fileten på ben og med fedt. Det kræver lidt mere af vinen, da fedtet skal skylles af mundhulen. Her kan man skæve til Italien og drikke vine på sangiovese. De har masser af både syre og tannin, der kan rense munden og komplementere kødet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lammekøllen passer til en Rioja eller en argentisk malbec

Lammekøllen er et kapitel for sig. Er den rosa eller gennemstegt? Mildt eller kraftigt krydret? I hvert fald er det en federe udskæring og med mere egensmag, så vinen skal også være kraftigere. Mulighederne er legio. Malbec fra Argentina, vine fra Rhône-dalen, rioja eller andet godt spansk.

Lammeculotten lander smagsmæssigt midt imellem rack og kølle, så der kan du følge forslagene til begge dele.

Jo federe udskæring, jo kraftigere vin

Og hvad så med lammeskank, lammebryst og lammebrisler og alle de andre udskæringer? Du kan jo følge den grundregel, at jo federe en udskæring, desto kraftigere en vin.

Og så er der det med tilbehøret og saucen. Her gælder lidt samme regel. Jo mere knald der er på krydring, desto mere koncentration i vinen. En rosastegt lammemørbrad med en grøn salat (der f.eks. passer til en rosé fra Provence), skal altså ikke have en vin som en lammekølle med hvidløg, rosmarin, citronskal og hele svine(lamme)riet. Her skal der mere smæk på vinen i form af koncentration og/eller alkohol, det kunne være en god flaske Priorat fra Spanien.

Lammekølle med flødekartofler vil have vin fra Sydrhône

Til klassikeren over alle, lammekølle med flødekartofler, er Sydrhône oplagt, f.eks. en flaske Chateauneuf du Pape.

Vigtigst af alt er det selvfølgelig, at du drikker vin til, du selv godt kan lide. Det overskygger selv de bedste gode råd. God vinjagt.