Hvad sker der, hvis vi spiser salt uden jod?

Burde alt salt måske indeholde jod?
?

Almindeligt køkkensalt er tilsat jod af helbreds- og sundhedsmæssige grunde. I middelhavssalt og nye smarte salte fra for eksempel Læsø eller Mariager er der ikke tilsat jod. Hvis man udelukkende anvender disse salte i sin kost, vil det så have en uheldig virkning på befolkningens stofskifte?

Annelise Magnussen, København

Svar fra Per Brændgaard

Du har ret i din teori om jod i saltet. Hvis vi skifter fra jodberiget til ikke-jodberiget salt, vil det medføre lavere indtag af jod med øget forekomst af jodmangel i befolkningen til følge. Jod indgår i stofskiftehormonerne T3 og T4, så mangel på jod leder til fald i stofskiftet. Det kan man blandt andet mærke ved, at man har lettere ved at tage på og sværere ved at tabe sig. 

I Danmark jodberiger vi salt, samtidig med at vi anbefaler befolkningen at spise mindre salt. Det er to tiltag, der trækker i hver sin retning i forhold til jodindtaget. Jeg anbefaler, at man ikke forlader sig på salt som kilde til jod. De bedste kilder til jod er fisk og skaldyr. Spis masser af dem. Hvis du tager en almindelig multivitamin- og mineraltablet, så indeholder den også 100 procent af den anbefalede daglige tilførsel af jod. 

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Læs mere om