Hvad fortæller dit taljemål om dig?

Vi skal kende det, når vi køber tøj, og kan konstatere, at det tal bliver højere med vægten, men hvad siger det egentlig om os, hvad vores taljemål er?

Mål din omkreds med et målebånd efter en afslappet udånding. Brug ikke navlen som pejlemærke.

Taljemålet viser vejen til dit fedt

Taljemålet fortæller, hvor på kroppen fedtet sidder, og om du er i risiko for at udvikle livsstilssygdomme som for eksempel diabetes eller hjerte-kar-sygdomme.

Hvilken facon har du?

Har du en æbleform?

Når mænd tager på, buler de typisk ud på maven. Det samme kan ske for nogle kvinder efter overgangsalderen. Denne form for fedme er den farligste. Det skyldes, at det fedt, som sidder på maven, typisk medfører mere fedt i blodet og højere blodtryk og dermed større risiko for at få blodpropper i hjertet eller hjernen.

Hvis fedtet sidder på maven, er det til gengæld lettere at tabe sig, end når fedtet sidder på lårene og hofterne.

Har du en pæreform?

 

Hvis fedtet sidder på lår og hofter - som hos mange kvinder - får kroppen en pæreform. Det er sværere at tabe sig, når fedtet sidder her, men til gengæld er det ikke lige så farligt, som når fedtet sidder rundt om maven.

Taljemålet er vigtigt at holde øje med, fordi det fedt, der sidder på dine organer dybt i maveområdet, er det mest usunde for dit hjerte.  

Sådan måler du din talje korrekt

Stå oprejst med let spredte ben og træk vejret roligt. Placer målebåndet vandret, præcis midt imellem det nederste ribben og den øverste del af hofteskålen. Mærk efter i siden og find punktet ved at trykke ind mod skelettet. Mål din omkreds med et målebånd efter en afslappet udånding. Brug ikke navlen som pejlemærke, fordi navlen flytter sig med maveskindet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Grænser for taljemål

Kvinder

Normalvægt: Under 80 cm - lav risiko for følgesygdomme Moderat overvægt: 80-88 cm - moderat forøget risiko for følgesygdomme Svær overvægt: Over 88 cm - svært forøget risiko for følgesygdomme

Mænd

Normalvægt: Under 94 cm - lav risiko for følgesygdomme Moderat overvægt: 94-102 cm - moderat forøget risiko for følgesygdomme Svær overvægt: Over 102 cm - svært forøget risiko for følgesygdomme

Kilde: Danske Lægers Sundheds Service

Læs mere om