Her er verdens drukkenbolte og de afholdende

Danskerne er ikke dem, der drikker mest i verden – en række andre lande overhaler os, når man måler, hvor meget alkohol, befolkningen skyller ned. Især de østeuropæiske lande se ofte bunden af flasken. Se et udpluk af WHO’s liste over, hvor meget verdens befolkning drikker. Tallene er fra 2005.

1. pladsen: Moldova

18.22 liter ren alkohol.

Indbyggerne i Moldova, der er et lille land mellem Rumænien og Ukranie, har verdensrekord i alkohol. Intet sted drikkes mere end i dette lille, vinproducerende land.

Hovedparten af alkoholen er i øvrigt hjemmebrygget. 10 af de 18 liter er hjemmebryg.

2. pladsen: Tjekkiet

16.45 liter ren alkohol

Tjekkiet er kendt for sine mange øl. Pilsneren har stolte traditioner i landet, faktisk blev den første pilsner opfundet i den tjekkiske by Plzen i 1842.

Pilsneren er en undergæret øl – og den blev hurtigt populær i Danmark, hvor Carlsberg og Wibroe var de første bryggerier, der tog den form for øl til sig.

I gennemsnit drikker en tjekke hvert år 156,8 liter pilsner.

4. pladsen: Rusland

15,75 liter ren alkohol

Ordet vodka kommer fra det russiske ord voda, der betyder vand. Vodka er russernes foretrukne drik – og ingen andre drikker mere vodka i gennemsnit end russerne.

Vodkaen laves især på rug og hvede, men findes også i versioner, der brygget på kartofler.

Selv præsidenter er glade for vodka: Hvem husker ikke Boris Jeltsin, der i en ordentlig vodka-brandert ville dirigere et orkester?

13. pladsen: Sydkorea

14,80 liter ren alkohol

De 12 mest alkoholelskende lande er alle østeuropæiske. Sydkoreanerne er det land i Asien, hvor man indtager mest alkohol.

Sydkoreanerne er glade for brændevin, der er lavet på ris, der har gennemgået flere fermenteringer, ligesom også øl og flere slags vin er populære.

Sydkoreanerne kan finde »medicinske vine« i butikkerne – en af de populære er »bokbunja ju«, der angiveligt øger den seksuelle udholdenhed.

15. pladsen: Irland

14,41 liter ren alkohol

Enhver St. Patricks Day-parade akkompagneres af øl i rigelige mængder.

Guinness er en af verdens mest populære øl og fra Irland – det samme er whiskyen Tullamore Dew.

Politikerne arbejder for at gøre alkohol dyrere, og vil i øvrigt også forbyde supermarkeder at levere alkohol med bud til private hjem.

16. pladsen: Frankrig

13,66 liter ren alkohol

Vinenes land med stolte distrikter, champagne og cognac. Cognac’en lagrer i mindst 4 år – og gerne op til 12 år, og en typisk cognac har en alkoholprocent på 43. Franskmændene er det folkefærd i verden, der drikker næstmest vin.

Kærligheden til vinen bliver dog overgået af den lille, nordlige nabo Luxembourg.

18. pladsen: Danmark

13,37 liter ren alkohol

Danske unge er dem, der drikker allermest i hele Europa. Det viser undersøgelser gang på gang. De unge drikker tidligere og er oftere fulde end andre europæiske unge.

Blandt de voksne karakteriserer 96 procent sig som nydere af alkohol – det gør os til et af de folkefærd, hvor alkoholforbrug er mest udbredt.

27. pladsen: Nigeria

12,28 liter ren alkohol

Indbyggerne i Nigeria drikker mere end nogen andre i Afrika.

Nigeria har oplevet et kraftig stigning siden midten af 1990’erne, og det er især lokal alkohol brygget på eksempelvis majs, som stormer frem i det afrikanske land.

Mere end halvdelen af indbyggerne drikker i øvrigt overhovedet ikke.

57. pladsen: USA

9,44 liter ren alkohol.

Når det gælder forbruget af alkohol er USA hverken størst, bedst eller tørstigst. Nevada og spillebyen Las Vegas har det største forbrug af alkohol.

Samtidig drikker man mere i de bibeltro midt-vestlige landsbrugsstater og i sydstaterne, end man gør i staterne ved kysterne, hvor byer som New York, Los Angeles og San Francisco ligger.

186. pladsen: Pakistan

0,05 liter ren alkohol

Tredjemindste forbrug af alkohol i verden. Efter selvstændigheden i 1947 havde Pakistan meget frie love for produktion og salg af alkohol, men i midten af 1970’erne blev det forbudt at købe og nyde alkohol, hvis man var muslim.

De kristne og udlændinge i landet kan frit købe 5 flasker spiritus eller 100 øl om måneden. Især øl er populært i Pakistan, som har det lokale bryggeri Muree.

Læs mere om