Is på 2 minutter - med isterninger og salt

Hvorfor bruge timer på at lave is, når du kan fryse den på 2 minutter? Karsten Olsen fra Fødevarekemisk Institut på LIFE viser her, hvor hurtigt det kan gøres.

Is frosset med kuldeblanding

Iscreme:

  • 2 æggeblommer
  • 2,5 dl mælk
  • 60 g sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 2,5 dl piskefløde

Kuldeblanding:

  • 1 kg knuste isterninger
  • 200 g salt
  • 3 dl vand

Til iscremen opvarmes ingredienserne - på nær fløden - i et vandbad og opvarmes under omrøring til 80 grader celsius. Herefter afkøles den. Når den er nået stuetemperatur - eller gerne koldere - røres fløden i og det hele smides i en frysepose og lukkes stramt til.

Til isblandingen blandes isen med vand og salt og hældes i en lidt større pose. Herved sænkes frysetemperaturen. Nu er kuldeblandingen parat til at fryse iscremen og det gøre ved at man lægger posen med iscremen ned i den større pose og lukker den større pose helt til.

Nu kan man begynde at "massere" posen med kuldeblandingen omkring iscremen i nogle minutter. Hvis det bliver for koldt for fingrene, kan man bruge vanter. Når isen antager fast konsistens, er den klar.

Se, hvad vi ellers skriver om: #is og #opskrifter