Glemmer du ofte dine ting i toget eller på cafeen? Få 5 effektive tip til at huske handsker, taske og laptop
Arggh… så skete det igen
Du rækker ned i lommen efter dine nøgler, men får ikke fat i andet end krøllet lommeuld. Et kort øjeblik panikker du, indtil du kommer i tanker om, at du jo lagde nøglebundtet i rygsækken i dag. Men hov, hvor er egentlig rygsækken!? Tja, den er såmænd på vej til næste stoppested med den bus, du netop er trådt ud af.
Nogle er mere glemsomme end andre
Er du en af dem, der ofte bidrager til at fylde hylderne på landets hittegodskontorer, eller har du mere end en gang måttet ringe til en cafe, biograf eller lignende, fordi du glemte dine nøgler og dit halstørklæde, så læs med her.
Ifølge Thomas Alrik Sørensen, som er lektor på Center for Kognitiv Neurovidenskab ved Aalborg Universitet, er vi ekstra tilbøjelige til at glemme ting, når vi kommer ud af vores faste mønstre.
»At bevæge sig rundt i verden kræver kognitive ressourcer. Derfor lærer hjernen sig selv nogle rutiner og mønstre, så der bliver frigivet ressourcer til alle de andre ting, vi skal være opmærksomme på og huske. Det er sådan set meget smart. Men når noget bryder vores automatiserede adfærd, så bliver vi sårbare i forhold til at glemme vores ting,« siger han.
Her får du et par af Thomas Alrik Sørensens råd til, hvordan du får alle dine ting med. Du får også et par fif til, hvordan du kan bruge teknologiske hjælpemidler til at minde dig om at få alle dine ting med.
1) Vær ekstra opmærksom, når du ændrer rutiner
Vi er vanedyr og følger hver dag nogle faste rutiner. Vi tager den samme bus til arbejde, og vi har ofte vores ejendele i den samme taske eller lomme, når vi går ud i det offentlige rum. Risikoen for at glemme noget er større, når rutinerne bliver brudt, eller der sker noget uforudset, der kræver vores opmærksomhed. Vær derfor ekstra opmærksom, hvis du en dag har mulepose eller lignende med, som du ikke normalt har med, hvis du følger en rute, du ikke er vant til, eller hvis du tager jakken med dine nøgler og pung af, fordi det lige netop i dag er blevet varmere i vejret.
2) Placer dine ting samlet, så du ikke kan undgå at få dem med dig, når du går
Når du sætter dig på sædet i toget eller i sofaen på cafeen, er det en god idé at lægge dine ting samlet. Har du halstørklæde og handsker med, så put begge dele ind i jakkeærmet eller ned i jakkelommen i stedet for at lægge det løst. Har du en sportstaske med, fordi du netop i dag skal mødes med en kollega til badminton efter arbejde, så sørg for at binde taskestroppen sammen med din computertaske eller rygsæk. På den måde kan du ikke undgå at få både halstørklæde, hue og sportstaske med dig, når du går.
3) Scan området, når du rejser dig
Måske tænker du: »Er det ikke lige lovlig meget at gøre ud af det?« Men nej, det er det ikke, for så læste du ikke den her artikel. Har du tendens til at glemme, så tving dig selv til at scanne området, hvor du har siddet, når du forlader det. Har du taget offentlig transport, så tjek både hattehylde og under sædet. Selvom dette råd utvivlsomt vil kunne redde en del tasker, jakker og punge fra at blive adskilt fra deres ejermand, må det ikke erstatte råd nummer 2. Du vil ofte have flere kognitive ressourcer til at tænke på dine ejendele, når du sætter dig i bus- eller togsædet, end når du skal ud. Undervejs på turen kan du nå at blive optaget af alt mulig andet som f.eks. arbejde eller underholdning på mobilen, der stjæler opmærksomheden. Så det er bedre at placere tingene, så du ikke kan undgå at få dem med, end at finde tid og overskud til at huske at kigge en ekstra gang.
4) Brug funktionen påmindelser på mobilen
Hvis du er en lille smule forudanende, kan du bruge funktionen påmindelser på din telefon. Mødes du f.eks. med en veninde på en café efter arbejde, så bed telefonen minde dig om dine ting, når du igen forlader adressen. Er du i et tog eller en bus, kan du bede om en påmindelse fra mobilen, når du ankommer til stationen eller stoppestedet, før du skal af. Tager du den samme tur hver morgen og eftermiddag til og fra arbejde, kan du lave en fast påmindelse på hverdage. Du kan også bede om en fast påmindelse, 3 minutter før du ankommer til den station, hvor du skal af.
5) Brug en bluetooth tracker
En bluetooth tracker er en lille elektronisk enhed, som du kan hæfte på dine vigtigste ejendele og forbinde med din mobil. Inden for en vis rækkevidde kan du via mobilen få enheden til at give lyd, så du kan lokalisere den ejendel, enheden sidder på eller ligger i. Er enheden uden for maksimal rækkevidde, kan du på mobilen få vist den lokation, hvor enhed og mobil senest havde forbindelse. Det er smart, hvis du ikke kan finde dine nøgler om morgenen, når du skal ud ad døren, eller i situationer, hvor du allerede har glemt din computertaske et sted i byen, som du ikke kan huske. Mærkværdigvis har de færreste bluetooth trackers en funktion, der advarer dig, når du rent faktisk er på vej væk fra dine ejendele. Men de findes. For eksempel giver iTag, som du kan have i nøglebundtet eller i din taske, besked på mobilen, når den er kommet uden for en rækkevidde på omkring 25 meter. Så må vi bare håbe, du stadig kan nå at hoppe på toget, inden det kører.