Fredag den 13. Hvorfor er dagen så uhyggelig?

Fredag den 13. En dag med et dårligt rygte - men hvorfor egentlig? Læs her, hvordan og hvorfor det uhyggelige og uheldige hæfter sig til fredag den 13.

Fredag den 13. er almindelig

Fredag den 13. er en dato, du kan finde i kalenderen mellem 1 og 3 gange om året. Og lige præcis den dato har, som du sikkert ved, et rygte for at være særlig uheldig. Faktisk findes der en særlig lidelse kaldet paraskavedekatria, der er betegnelsen for at frygte fredag den 13. Men selv, hvis man ikke lider af en særlig angst for datoen, er der en del af os, som alligevel holder lidt igen på denne dag, for en sikkerheds skyld. Men hvorfor?

Fredag er en uheldig dag

I kristendommen er fredagen på mange måder en uheldig dag. Det var dagen, hvor Jesus blev korsfæstet. Og ifølge overtroen skal man ikke starte nyt arbejde, blive gift, begynde en rejse eller for den sags skyld blive klippet på en fredag.

13 er et særligt tal

For 5000 år siden observerede sumererne i Mesopotamien (det nuværende Irak), at solåret varede 365,25 dage, og at tiden fra nymåne til nymåne er omkring 30 dage. Derfor inddelte de året i 12 måneder a 30 dage - altså et år på kun 360 dage. De overskydende dage fik en særlig ekstra 13. måned hvert 6. år. Og dermed kom tallet 13 til at være noget særligt.

13 til bords er heller ikke godt

Siden Jesus inviterede sine 12 disciple til den sidste nadver, har det været knyttet til noget dårligt at sidde 13 til bords. Og også i den nordiske mytologi møder vi et lignende eksempel, hvor 12 guder holdt fest i Valhal, indtil Loke som den 13. uinviterede gæst myrdede Balder.

Hvor er nummer 13?

At tallet 13 skulle være særlig uheldigt, anser de fleste nok for overtro. Men det afholder os ikke fra at reagere og indrette os efter det. Nogle højhuse har ikke en 13. etage, og måske er der ikke noget værelse 13 på hotellet. Der findes lufthavne uden gate nr. 13 og fly uden række 13. Og i gamle dages København var der i en række år sporvogn linje 12 og 14, men ikke linje 13.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ulykker, der skete fredag d. 13.

  • Cyklon i Bangladesh

    Fredag d. 13. november 1970 kostede Bhola-cyklonen omkring 500.000 mennesker livet, da den hærgede byen Chittagong og de omkringliggende områder. Cyklonen beskrives som en af de mest dødelige naturkatastrofer i nyere tid.

     
  • Flystyrt i Andesbjergene

    Fredag d. 13. oktober 1972 styrtede Uruguayan Air Force Flight 571 ned i Andesbjergene i Sydamerika. Redningsaktionen tog så lang tid, at de overlevende var tvunget til at spise nogle af de passagerer, som var omkommet under flykatastrofen.

     
  • Skibsforlis i Italien

    Fredag d. 13. januar 2012 forliste det italienske krydstogtskib Costa Concordia ved øen Giglio tæt på den italienske vestkyst. 32 af de 4229 ombordværende omkom.

Kombinationen af 13 og fredag

Sammenkædningen af fredag og 13 er dog forholdsvis ny, men hver for sig har de altså en lang historie for at være uheldige. De første optegnelser, Dansk Folkemindesamling har af kombinationen, er fra efter Anden Verdenskrig, hvor blandt andet avisartikler beretter om, at man i USA på det tidspunkt anså fredag den 13. for en særlig skæbnesvanger dag.

»Man ved ikke præcis, hvorfor sammenkoblingen er sket. Men to så uheldige fænomener giver sammen en stærk kombination,« siger tidligere overarkivar på Dansk Folkemindesamling Else Marie Kofod til videnskab.dk

Uhyggelig film om fredag den 13.

Og hvis vi kigger lidt længere frem i tiden, har populærkulturen i den grad taget fænomenet til sig. Måske siger navnet Jason Voorhees dig noget? Det er sandsynligvis, fordi du på et tidspunkt har siddet på det yderste af sofaen og bidt negle, mens han iført ishockeymaske slog teenagere ihjel i filmserien Fredag den 13. Den første af i alt 11 film om Jason udkom i Danmark i 1980, og dens indflydelse på vores forståelse af den uheldige dato kan altså stadig ses i dag.

Kilder: Dansk Folkemindesamling, videnskab.dk