”Flere unge skal have en plads på arbejdsmarkedet”
Coop vil være den bedste første arbejdsplads
43.000 unge er hverken i uddannelse eller har et arbejde. En del har diagnoser eller sociale problemer og står på trods af en stigende beskæftigelse i samfundet uden for arbejdsmarkedet. Det skal vi gøre noget ved, og derfor er jeg henrykt over, at regeringen sammen med flere andre partier med aftalen Ungeløftet har sat en retning for, hvordan vi i fællesskab får det til at ske.
Du har måske selv haft dit første job i en Coop-butik – eller kender nogen, der har. For med omkring 900 Kvickly-, SuperBrugsen-,
Brugsen- og 365discount-butikker i lokalsamfund over hele landet er der en god chance for, at vi også har budt en fra din familie eller nabolag velkommen i deres første job. I runde tal arbejder ca. 25.000 unge op til 25 år i Coop, og det er vores ambition at være Danmarks bedste første arbejdsplads. Vi ønsker at give alle mennesker plads til at udfolde deres potentiale. Derfor har
vi gennem mange år specialiseret os i at give udsatte unge mulighed for at få fodfæste på arbejdsmarkedet.
Mine kolleger i butikkerne er gode til at byde mennesker i forskellige livssituationer velkommen i arbejdsfællesskabet. Mange butikker tager ansvar og giver unge en hjælpende hånd, så de oplever, at de kan mestre et job, hvor de bliver en del af et fællesskab og får en trædesten til at leve det liv, de gerne vil.
Coop Crew hjælper sårbare unge
Siden 2019 har Coop sammen med ungdomsskolerne og med midler fra Den A.P. Møllerske Støttefond hjulpet mere end 1.000 unge mellem 14 og 18 år fra 34 forskellige kommuner til at få et fritidsjob. I Coop Crew deltager sårbare unge med f.eks. angst, autisme eller nedsatte kognitive evner i et forløb på seks gange i en Coop-butik. Det giver dem en grundviden om det at arbejde i butik og om, hvilke kompetencer det kræver.
Siden 2013 har vi i samarbejde med Fonden Unges’ særlige forløb ’Klar til start’ hjulpet bl.a. unge med autisme ind på arbejdsmarkedet. Næsten tre ud af fire har gennemført, og 96 % af dem er stadig i job.
Hvem er ungeministeren?
I Maj 2022 blev Tobias Simonsen valgt til ungeminister i Coop. Siden har han arbejdet for at inddrage flere af Coops unge medarbejdere i beslutninger og for, at det er sjovt og bliver endnu mere meningsfuldt at være ung ansat i Coop. Tobias har blandt andet etableret et ungeråd, og 16 unge er netop blevet valgt til det tredje ungeråd, der sidder to år ad gangen.
De erfaringer giver os gode forudsætninger for at hjælpe mange af de 43.000 unge, der i dag står på kanten af fællesskaberne. I Coop er vi klar til at bidrage med bl.a.:
• JUNIORMESTERLÆRE FOR SKOLEELEVER i 8. og 9. klasse som skolepraktik hos Coop 1-2 dage om ugen. Ordningen gælder fra skoleåret 2025-26, og tanken er, at skoler kan give tilbuddet til elever, som måske har brug for at supplere deres grundfag med noget andet end klassisk undervisning.
• AT UDVIKLE ET VALGFAG målrettet handel og arbejde i butik. Vi søger folkeskoler og ungdomsskoler, som vil være med i testfasen.
• AT KOMME PÅ RUNDVISNINGER, i erhvervspraktik eller klassepraktik i vores butikker. Det kan gøre undervisningen mere erhvervsrettet og præsentere skoleelever for flere forskellige erhverv.
• AT BLIVE ENDNU BEDRE til at byde velkommen til unge med diagnoser. Vi vil fortsætte med at nedbryde tabuer, så alle, der ønsker et arbejde, har muligheden for at få det. Vi udvider uddannelsen af vores ledere, så flere er endnu bedre rustet til den opgave.
Kan du eller en, du kender på din lokale skole eller i kommunen, se mulighederne og vil være med i et samarbejde ? Så send dem i min retning på ungeminister@coop.dk