Find gratis eller billigt genbrugsguld på genbrugspladsen: Kender du mulighederne i dit lokalområde?
Gør et godt genbrugsfund på genbrugspladsen
Står du og skal bruge en ny stol, nogle glas eller måske en vinduesramme til et renoveringsprojekt? Så kan du muligvis finde det på en genbrugsstation nær dig, helt gratis eller til små penge. De seneste år har vi set en stor stigning i genbrugspladser, der tilbyder ordninger for direkte genbrug, fortæller Nana Winkler, der er specialkonsulent hos Brancheforeningen Cirkulær, som er en interesseorganisation bestående af kommuner og kommunale affaldsselskaber.
»Det er et område, der er i stor vækst og er blevet sat mere og mere i system inden for de seneste 4-5 år. Og det gælder ikke kun service, bøger, sko og lamper, flere og flere genbrugspladser har også kastet sig over byggematerialer,« siger hun.
Find info på kommuner og affaldsselskabers hjemmeside
Mulighederne og reglerne er imidlertid forskellige fra genbrugsplads til genbrugsplads landet over. Det bedste, du kan gøre, hvis du vil vide mere, er derfor at finde information på din kommunes, nabokommunes eller affaldsselskabernes hjemmeside.
Affaldsviden.dk undersøger årligt, hvor udbredte de forskellige ordninger for direkte genbrug er. Den seneste analyse gennemført af Brancheforeningen Cirkulær på de indsamlede data fra november 2022 viste, at:
- Genbrugspladser med byttehjørner (giv og tag gratis): 57
- Genbrugsbutik på genbrugspladsen med salg: 32
- Genbrugspladser med mulighed for både at aflevere til salg og bytte: 21
- Mulighed for direkte genbrug af bygge- og anlægsaffald: 83
- Samarbejde med velgørende organisation om genbrug: 134
Cirkulær: Husk de øvrige genbrugskanaler
Mange genbrugsstationer tager gerne imod effekter til direkte genbrug, men Nana Winkler minder samtidig om de mange øvrige muligheder for direkte genbrug hos organisationer, loppemarkeder eller diverse salgsplatforme, der – i modsætning til genbrugsstationerne – har direkte genbrug og gensalg som deres primære formål.
Bedre grundlag for bytte i de store byer
Ifølge specialkonsulent Nana Winkler er kommuner og affaldsselskaber løbende i gang med at afprøve og undersøge, hvordan de forskellige ordninger for direkte genbrug indrettes bedst på den enkelte genbrugsplads. For eksempel er der et helt andet flow og grundlag for bytteordninger i en storbykommune med 400.000 borgere, der kan cykle direkte hen til genbrugspladsen, end i en provinskommune med 10.000 borgere, forklarer hun.
Klunsning var almindeligt for 30 år siden
For 30 år siden var klunsning på genbrugspladser almindeligt. Efterhånden blev der gradvis lukket ned for klunsningen, da det var en udfordring for pladserne at håndtere det. Men med de seneste års politiske fokus på direkte genbrug er der altså igen blevet åbnet op for muligheden for at gøre et godt genbrugsfund på genbrugspladsen under ordnede forhold, og uden at folk kommer til skade.
Sådan gør dit genbrugsfund gavn for klimaet
Direkte genbrug er en fordel for klimaet, fordi det forlænger levetiden på et produkt og ideelt set går ind og erstatter et nykøb. Det fortrænger på den måde både CO2-udledningen forbundet ved produktionen og købet af et nyt produkt og den miljøbelastning, der er forbundet med at behandle og genanvende affald. Hvis du i stedet for at købe nyt kan finde et brugt produkt, der dækker dit behov, er det altså til gavn for både klima og miljø.
Kilder: Brancheforeningen Cirkulær og specialkonsulent hos Brancheforeningen Cirkulær Nana Winkler