Derfor kan alkohol gøre dig mere vred

Når vi bliver fulde, bliver basale følelser som vrede forstærket. Derudover glemmer vi lettere konsekvenserne af vores handlinger. Humanbiolog og professor Janne S. Tolstrup fra Center for Alkoholforskning gør os klogere på, hvorfor alkohol kan gøre os mere vrede.
Smadret glasflaske.

Mænd reagerer oftere mere vredt og aggressivt, når de bliver fulde, mens kvinder oftere vil blive kede af det.

Vi tænker ikke over konsekvenserne

Når vi drikker alkohol, får det center i hjernen, der sørger for blandt andet fornuft, moral og hæmninger, ikke lov til at råde lige så meget, som når vi er ædru. 

Vi tænker ikke i lige så høj grad over konsekvenserne af vores handlinger, og vi kan risikere at rage uklar med venner, familie, partner eller fremmede.

Det fortæller Janne S. Tolstrup, der er humanbiolog og professor på Center for Alkoholforskning på Syddansk Universitet.

»Hvis nogen for eksempel kommer til at skubbe til os på en bar, vil de fleste af os i ædru tilstand holde tilbage for at indlede en ophedet diskussion. Netop fordi vi vurderer, at det vil have nogle konsekvenser,« siger hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Basale følelser bliver forstærket

I fuld tilstand er vores »konsekvensberegner« altså bedøvet, og derfor får den primitive del af vores hjerne, reptilhjernen, i højere grad lov til at bestemme, og vores reptilhjerne tænker ikke over ting som konsekvenser, fornuft, moral og hæmninger. 

»Til gengæld får helt basale følelser som vrede, kærlighed og lyst mere råderum, når vi bliver fulde. Et enkelt skub på et værtshus kan pludselig gøre os enormt vrede. En vrede, der potentielt kan føre til slagsmål,« siger Janne S. Tolstrup.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vores personlighed spiller også ind

Vi bliver selvfølgelig ikke alle vrede, når vi bliver fulde. Vi kan også blive kede af det eller glade. Hvordan vi reagerer, når vi får meget alkohol indenbords, handler i høj grad om vores personlighed og hvilket grundhumør vi er i.

»Hvis man er en glad person, vil alkohol efter al sandsynlighed ikke gøre en vred. Er man derimod lidt vred i forvejen, eller skjuler man sit dårlige humør, kan det i højere grad komme til udtryk i form af vrede, når man bliver fuld,« siger hun og fortæller, at der selvfølgelig kan være undtagelser. 

Janne S. Tolstrup peger desuden på, at mænd oftere reagerer mere vredt og aggressivt, når de bliver fulde, mens kvinder oftere vil blive kede af det. Og så bliver vi ofte vredere og mere kede af det, når vi drikker meget alkohol, hvorimod lidt alkohol kan have en positiv effekt på vores humør.

Pas især på alkoholen, hvis du let bliver vred, når du drikker

Er du en af dem, der bliver vred og måske aggressiv, når du bliver fuld, råder Janne S. Tolstrup dig til at stoppe med at drikke alkohol og arbejde med, hvad der gør dig vred.

»Det kan være rigtig svært at overholde aftaler med sig selv om ikke at drikke særlig meget alkohol, fordi det gør en vred. Netop fordi de centre i hjernen, der holder styr på vores aftaler, ikke er så aktive, når vi får en høj promille,« siger hun.

Læs mere om