Dagbog fra en altanhave
Dag 1: Haveindkøb
En lille altan på 3. sals lejlighed kan også blive til en have.
I havecenteret fandt jeg masser af lækre krydderurter, flotte blomster og et smart stativ til at stille potterne på, så haven bliver lodret og fylder meget lidt af altanen.
Når først man står i havecenteret, kommer ideerne, og så skal man nok blive fristet til at købe blomster og urter til en hel villahave.
Projekt ”altanhave” er skudt i gang!
Dag 1: Hjemme med planterne
Altanstativet er stillet op, og krukkerne er placeret. Det er ikke mange timer siden, at jeg kom hjem fra havecenteret, og jeg har allerede en have. Fantastisk!
Der er mange lodrette alternativer til mit stativ, men jeg er begrænset af, at jeg har glas hele vejen rundt, så jeg ikke kan hænge noget op. I havecenteret vil du garanteret også støde på løsningen til netop din altanhave.
Ellers prøv disse sider for inspiration: www.moreland.dk
Dag 1: Altanhaven
Altanstativet er stillet op, og krukkerne er placeret. Det er ikke mange timer siden, at jeg kom hjem fra havecenteret, og jeg har allerede en have. Fantastisk!
Der er mange lodrette alternativer til mit stativ, men jeg er begrænset af, at jeg har glas hele vejen rundt, så jeg ikke kan hænge noget op. I havecenteret vil du garanteret også støde på løsningen til netop din altanhave.
Ellers prøv disse sider for inspiration: www.moreland.dk
Dag 3: Basilikum i potte
I denne potte vil der snart blomstre lækker basilikum op.
Små basilikumfrø er sået, den har fået masser af vand og nu skal den bare have varme.
Jeg har ikke et smart glaslåg som på pakken, så jeg stiller den bare i den mest solrige vindueskarm.
Dufter her allerede lidt af basilikum?
Dag 4: Smuk hornviol
Jeg faldt for denne fine hornviols sarte blomster og friske grønne farve.
Den er god at bruge som bunddække i større bede, men kan også leve i en krukke. Masser af sol og tilpas med vand er hornviolens livret.
Når planten er afblomstret skærer jeg den til, så den kan blomstre på ny.
Dag 10: Frisk salvie
Salvien er tørstig, men let at holde. Et godt tip er at mærke på jorden, inden man vander sine planter.
Hvis jorden er fugtigt, er planten ikke tørstig. Den må aldrig stå og søbe i vand, og hvis der 15 minutter efter vanding er overskydende vand i planten eller underskålen, skal det hældes fra.
Dag 25: Ups. En meget solrig weekend.
En solrig sommerweekend alene hjemme var mere, end hvad planterne kunne klare.
Efter 2 dage i solen uden vand kom jeg hjem til en gul persille og en ”Krybende læbeløs”, der hang med næbbet. Salvien hang også slapt ned på gulvet, men med en ordentlig vanding stod den straks flot op igen.
Jeg klipper de visne blade af persillen, og blomsten må efter flere genoplivningsforsøg lade livet.
Dag 32: Æggekage med purløg
Mit første måltid med et lille twist fra haven. Et drys frisk purløg gør underværker på en æggekage.
Hvis man ikke har tålmodighed til at vente på udbyttet, når man sår et frø, kan man gå i supermarkedet og købe friske krydderurter og plante dem ud i krukker på altanen.
Det er billigt, og man undgår at smide en vissen plante ud efter få dage, når man har plukket de få blade, man skulle bruge.
Dag 45: Basilikum efter halvanden måned
Allerede efter 3 dage kunne jeg skimte det første spæde blad i basilikumpotten. Efter halvanden måned ser basilikummen sådan ud.
I havecentret købte jeg 3 forskellige frø til at plante. Oregano, basilikum og timian. Hvis man ikke lige skal bruge oregano på pizzaen samme aften, er det en meget billig og hyggelig måde at få sine krydderurter.
Dag 48: Kold dressing med krydderurter
Til en dejlig sommerlig forret med laks og rejer hører en frisk urtedressing.
Jeg gik i ”haven” og plukkede en lille stilk af flere krydderurter.
Basilikum, purløg, persille og løvstikke hakket fint i en portion cremefraiche eller skyr med salt og peber er en lækker kold sauce til en fisketallerken. Mums!
Dag 60: Min altanhave
Jeg har nu en have på min altan. Jeg har lært deres behov at kende, og jeg bliver glad, når jeg kigger ud af stuevinduet og ser den grønne oase.
Konklusionen på 2 måneder med altanhave må være, at man ikke behøver at investere hele sin fritid eller opsparing. Og til gengæld får man rigtig meget glæde af de smagfulde krydderurter til sommerens retter.
Dag 70: Hjemmelavet pesto
Krydderurterne vokser og vokser og indbyder til at lave en lækker hjemmelavet pesto. Her har jeg lavet en basilikumspesto og en salvie/persillepesto. Det er meget let og smager helt fortræffeligt på en skive nybagt flute.
Basilikumspesto består af friske basilikumsblade, olivenolie, hvidløg, ristede pinjekerner, revet parmesan og et drys salt. Blend godt og grundigt og smag dig frem til dig egen favorit. Til salviepesto brugte jeg salvie, persille, olivenolie, valnødder, parmesanost og hvidløg.
Den blev altså en smule bitter, så den eksperimenterer jeg videre med - og gerne med gode råd fra jer læsere!