Corona: Sådan opbevarer du dit engangsmundbind korrekt

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man ikke genbruger sit engangsmundbind. Kun hvis du bruger mundbindet ganske kortvarigt, kan du genbruge det. Men hvordan skal det opbevares, mens du ikke har det på?
kvinde med mundbind

Hvis og når du så skal gemme dit mundbind til senere, er det vigtigt at spritte dine hænder af, inden du tager mundbindet af. Du må ikke røre for meget ved mundbindet – rør helst kun ved de elastikker, der sidder fast omkring ørerne. 

Hvornår må du genbruge mundbindet?

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man kun genanvender sit mundbind, hvis man for eksempel kører et enkelt stop med bussen eller handler i flere butikker lige efter hinanden. I sådanne tilfælde kan man bruge mundbindet flere gange, blot mundbindet opbevares korrekt imellem brug. Og hvordan gør man så det?

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Opbevar dit mundbind rigtigt

Hvis og når du så skal gemme dit mundbind til senere, er det vigtigt at spritte dine hænder af, inden du tager mundbindet af. Du må ikke røre for meget ved mundbindet – rør helst kun ved de elastikker, der sidder fast omkring ørerne. 

Herefter anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du opbevarer mundbindet i en plastikbeholder, f.eks. en frysepose, en inderlomme eller for sig selv i en lomme i din taske – stadig gerne i en plasticpose. Husk også at have rene mundbind og brugte mundbind i poser hver for sig. Fold det gerne på midten, så det, der vender mod dit ansigt, ikke kommer i kontakt med andet end sig selv. 

Der findes også mundbinds-etuier, men hvis du skal følge retningslinjerne, skal de helst være lavet af plastik.

Og hvordan med stofmundbindene?

  • Et genanvendeligt mundbind skal altid vaskes, når det har været brugt, og i princippet skal det ikke bruges mere, end man ville bruge et engangsmundbind, før det ryger til vask. Mundbindet skal vaskes på mindst 60 grader.
  • Hav gerne flere stofmundbind med på farten, så du kan skifte, hvis det er nødvendigt.
  • Opbevar dine rene mundbind i én pose og eventuelle beskidte i en anden pose.

 

 

 

Det skal du ikke gøre med mundbindet

Hvis du bare skal have mundbindet af et øjeblik, så undgå at lægge det på et bord eller lignende, da der kan komme bakterier på dit mundbind, men dit mundbind kan også efterlade bakterier på bordet til den næste, der kommer. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal engangsmundbind smides ud og skiftes, hvis de bliver snavsede, våde eller berøres, da de derved kan miste deres effekt. Engangsmundbind skal smides ud som restaffald, når de har udtjent deres formål. 

Læs mere om