Brød

Brug stegesoen og skyd genvej til saftig og kraftig mad

Har du glemt din cocotte, din stegeso eller din Römertopf i et skab? Så frem i lyset med den og genopfind hyggemad og vintermad fuld af smag. Stegesoen holder på saften og de gode aromaer, mens den passer sit arbejde i ovnen. Her får du tip, der måske kan inspirere dig til at komme i gang med stegesoen.

Stegeso, cocotte, terrine, tajine, Römertopf. De kan alle udrette de samme smags- og saftmirakler i ovnen.

Bag brød i stegeso eller cocotte

 

  • Bland en dej til langtidshævning af ca 5 dl vand, 10 g gær, 650 g mel og 1 spsk. mild olie.
  • Ælt dejen 10 – 15 min.  med en grydeske, så den hænger godt sammen og skeen trækker lange tråde i dejen. 
  • Stil den på køl 12-36 timer.
  • Vil du bruge Römertopf, som er af ler, skal den altid stilles i koldt vand i 10 minutter før brug.
  • Lad den dryppe af, den må stadig gerne være fugtig. Klip et stykke bagepapir som passer til at fore din Römertofl eller stegeso, form dejen til et brød, og læg den på papiret. Læg låg på og sæt brødet i en kold ovn, som er indstillet på 200 grader.
  • Lad brødet bage 1 time om 15 minutter.
  • Hæld det ud på en rist til køling.
  • Stil Römertopfen på et tykt spækkebræt af træ, så den ikke slår revner ved mødet med dit kølige køkkenbord.

 

En Römertopf kan ikke lide store temperaturforskelle. En stegeso af jern er mere robust.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bag fyldte æbler i stegeso eller cocotte

 

  • Tag 1 æble til hver person.
  • Grav kernehuset ud med en teske eller en kartoffelskræller, men skær ikke helt igennem. Æblet skal stadig have en bund, fyldet kan hvile på.
  • Fyld æblet med honning, hakkede nødder, marcipan, brun farin, eller måske en kombination som i opskriften i linket herunder. Server med flødeskum. 
  • Du kan også fylde med æblet med 1 spsk. ribsgele, lidt cayennepeber, 1 tsk. finthakket rosmarin og ½ tsk. smør foroven. Skær en hat af æblet, før du udhuler det, så har du et låg, du kan lægge på æblet til sidst.
  • Cocotten skal smøres med smør. Husk, at hvis det er en Römertopf, skal den stilles i koldt vand i 10 minutter før brug.
  • Bagetid 25 minutter ved 200 grader.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Marineret kylling i stegeso eller cocotte

Mariner en kylling efter eget valg. Hvidvin, citron og estragon, hvis den skal være fransk.

 

  • Til en kylling med asiatisk smag kan du blande en marinade med spidskommen, koriander, karry, 4 fed knuste hvidløg, saft og fintrevet skal fra 3 økologiske citroner.
  • Del kyllingen i 8 dele.
  • Lad den trække i marinaden i køleskabet i 2 timer. Brug gerne en frysepose til af marinere kyllingen i.
  • Hæld kylling og marinade i cocotten, læg grøntsager ved, for eksempel gulerødder i stave, courgetter i skiver og løg i både. 
  • Læg evt. også citronbåde ved. Steg den i ovnen ved 200 grader i  1 ½ - 2  timer.

 

Alle simreretter bliver skønne i stegeso eller cocotte

 

  • Find din opskrift på osso buco eller ungarsk gullasch frem og prøv den med cocotte eller stegeso i stedet for gryde, når ingredienserne er brunet på panden, kan maden simre færdig i cocotte i ovnen i 1 1/2 - 2 timer på 200 grader.
  • Som stegeso kan du også bruge en jerngryde med låg. Husk at sikre dig, at håndtag på gryde og låg er af jern og tåler høj varme.

 

Lam i kål er klassisk cocottemad

 

  • Brug f. eks. 700 gram lam uden ben og 700 gram hvidkål.
  • Snit kålen fint og bland den med 600 gram suppeurter som fintskåret gulerod, løg og porrer med lidt timian og 2,5 dl bouillon.
  • Tilsæt 1 kvist frisk timian eller 2 tsk. tørret timian og 1 tsk. kommen.
  • Husk, at hvis du bruger Römertopf, skal den trække 10 minutter i koldt vand inden brug.
  • Stegetid 1 ¾ timer på 200 grader.

 

Kilde: Frem med stegesoen af Hanne Birgitte og Anders Grøndahl